Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej
Magda: Oblicz pochodną
g'(f)=dg/df g'(pi/3) jeśli
u{(2+tan(f))}/{(2−tan(f))})
5 sty 13:45
Magda: g(f)=u{(2+tan(f))}/{(2−tan(f))})
5 sty 13:46
Magda: proszę nie wiem czy najpierw liczyć pochodną tego ułamka czy coś podstawiać
5 sty 13:55
5 sty 14:04
Magda: przed tym jest ln
5 sty 14:11
ICSP: zmienię f na x.
| | 2 + tgx | |
f(x) = ln( |
| ) ? |
| | 2 − tgx | |
5 sty 14:14
Magda: tak
5 sty 14:25
Magda: g'(x)=dg/dx g'(pi/3)
5 sty 14:26
ICSP: Najpierw trzeba policzyć pochodną :
| | 2 − tgx | | 2 + tgx | |
f'(x) = |
| * [ |
| ] ' = |
| | 2 + tgx | | 2 − tgx | |
| | 2 − tgx | | 4 | |
= |
| * [ −1 + |
| ]' = |
| | 2 + tgx | | 2 − tgx | |
| | 2 − tgx | |
= |
| * 4 * [(2 − tgx)−1]' = |
| | 2 + tgx | |
| | 2 − tgx | | 1 | | 1 | |
= |
| * (4) * |
| * |
| = |
| | 2 + tgx | | (2 − tgx)2 | | cos2x | |
| | 4 | |
= |
| = |
| | (2 + tgx)(2 − tgx)* cos2x | |
Dalej nie powinno być problemów
5 sty 14:34
Magda: ok policzę i co potem mam podstawić za x pi/3
5 sty 14:37
Magda: i to koniec
5 sty 14:38
ICSP: podstawić i wyliczyć ile wyjdzie
5 sty 14:42
Magda: dzieki
5 sty 14:43
5 sty 15:26