pochodna
pochodna: Witam mam trochę zadań z pochodnych, proszę o sprawdzenie ich poprawności

Obliczyć pochodną funkcji :
a) y=
3√(e−6x−ln3x)4
| | 4 | | 4 | | 1 | |
= y'= |
| *(e−6x−ln3x)1/3*(e−6x−ln3x)' = |
| *(e−6x−ln3x)1/3* |
| |
| | 3 | | 3 | | 3x | |
b)y= ln(4x
3−sinx)
y'= ln*(4x
3−sinx)' =ln*(12x
2−cosx)
c) y=sin
3(5x+2)
y'= sin
3(5x+2)'
y'= sin
35
y' = wykorzystuje wzór na iloraz pochodnej.
| | (4x−√5+sin2x) *(ex)' − (4x−√5 +sin2x)' *ex | |
y' = |
| |
| | (e2)2 | |
| | (4x−√5+sin2x) *ex − (4−2cos2x) *ex | |
y' = |
| |
| | e4 | |
e) y= (3x + 2x
5 −
√7)cos5x
Korzystam z wzoru na iloczyn pochodnej funkcji.
y' =(3x +2x
5 −
√7)' *cos5x + (3x +2x
5 −
√7)*cos5x '
y'= (3+10x
4) *cos5x + (3x +2x
5 −
√7)*5(−sinx5)
Proszę o sprawdzenie
3 gru 11:20
daras: a) zgubiłaś (−6x)' i (3x)'
3 gru 11:49
daras: | | 1 | |
b) kompletnie źle (lnx)'= |
| |
| | x | |
3 gru 11:50
3 gru 11:51
daras: e) masz dobrze
3 gru 11:52
daras: d) to nie iloraz przeciez e2 to liczba
3 gru 11:55
pochodna: dzięki, to znaczy że c i d mam kompletnie źle ?
3 gru 12:00
pochodna: Przykład d)
| | 1 | |
y= (4x−√5 + sin2x)* |
| <−−− i teraz korzystam ze wzoru na pochodną sumy,tak ? |
| | e2 | |
3 gru 12:04
pochodna: ?
3 gru 12:36
daras: tak
3 gru 13:01
daras: c) y'= 3sin2(5x+2)*cos(5x+2)*5
3 gru 13:06
pochodna: a dlaczego masz 3sin2 a nie 3sin ?
3 gru 13:18
daras: bo pochodna z funkcji potęgowej, którą tak dobrze już opanowałąs to sinx3−1
a potem liczysz jeszcze pochodną wnętrza
3 gru 15:55
pochodna: dziękuje
4 gru 09:40