rozwiąż równanie
tell1313: |x|=2x−1
4 sty 22:18
tell1313:
4 sty 22:27
tell1313: pomozcie
4 sty 22:32
Ajtek:
Dla x<0:
−x=2x−1
Dla x≥0
x=2x+1
Działaj

.
4 sty 22:34
tell1313: dzieki a to drugie tez mozesz?
4 sty 22:36
4 sty 22:37
bezendu:
x=1
4 sty 22:37
Ajtek:
Mało tam widać. Zobaczymy na efekt.
4 sty 22:38
tell1313: a w drugim −1
4 sty 22:39
bezendu:
Nie

wynik to x=1 podstaw te swoje wyniki to zobaczysz co Ci wyjdzie.
4 sty 22:40
tell1313: ZKZ no sory ale to nie moja wina ze nie umiem matematyki wgl
4 sty 22:40
bezendu:
sorry
4 sty 22:41
tell1313: no ok bezendu ale wedlug ajtka przykladow to dla x<o −1=−3?
4 sty 22:43
bezendu:
4 sty 22:44
Ajtek:
Ach

Źle zapisałem drugą nierówność

Dla x≥0
x=2x
−1
bezendu dlaczego nie krzyczysz, że jest błąd
4 sty 22:44
tell1313: czyli 1? a jak to obliczyc?
4 sty 22:45
bezendu:
Nie sugerowałem się Twoim wpisem.
4 sty 22:46
tell1313: a wiec? bo sie zgubilem
4 sty 22:47
Ajtek:
Rozwiąż tą nierówność: dla x≥0 x=2x−1
4 sty 22:48
bezendu:
22:40
4 sty 22:48
Ajtek:
bezendu, ale widziałeś ja później. Mogłeś krzyknąć, ze walnąłem błąd w znaku. Ewentualnie
mogłeś sprostować

. Łap
4 sty 22:49
tell1313: x=2x−1 x−2x=−1 −x=−1/(−1) x=1
4 sty 22:49
tell1313: dobrze?
4 sty 22:50
Ajtek:
Tak.

.
4 sty 22:51
tell1313: a dla x<0?
4 sty 22:51
Ajtek:
ZKZ udało się jak widzisz

.
tell1313 nie jesteś tępy, tylko trochę wiedzy brakuje i ćwiczeń

.
4 sty 22:52
Ajtek:
| | 1 | |
Dla x<0 policzyłeś, że x= |
| . Wyciągnij wniosek  . |
| | 3 | |
4 sty 22:52
tell1313: no ale to drugie mi nie wychodzi
4 sty 22:53
bezendu:

Dobra to może inaczej to rozwiąże. Od razu będzie widać.
|x|
2x−1
Punkt P jest rozwiązaniem P=(1,1)
x=1
4 sty 22:54
tell1313: no ja to licze tak
−x=2x−1 −x−2x=−1 no i?
4 sty 22:54
tell1313: no widac ale jak to obliczyc to drugie bo mi nie wychodzi
4 sty 22:55
Ajtek:
| | 1 | |
Teraz zastanów się czy |
| <0  |
| | 3 | |
4 sty 22:56
tell1313: no nie jest wlasnie ale nwm czemu mi tak wychodzi wytlumacz
4 sty 22:57
Ajtek:
Wychodzi sprzeczność, zatem w przedziale x∊(−
∞;0) ta funkcja nie ma rozwiązań.
bezendu to ładnie pokazał na rysunku. Dzięki
bezendu 
.
4 sty 22:58
tell1313: aha a to drugie moje zadanie bylbys wstanie mi zrb?
4 sty 23:00
Ajtek:
To z linka
4 sty 23:01
tell1313: tnapisze tam komentarz to bd na gorze ok
4 sty 23:02
bezendu:
4 sty 23:02
Ajtek:
bezendu nie uśmiechaj się, tylko ochrzań mnie jak widzisz błąd

. Raz już to zrobiłeś

.
4 sty 23:04
bezendu:
I mam nadzieję, że raz jedyny się taka sytuacja zdarzyła.
4 sty 23:06
ZKZ: Ajtek −−drugie zdanie 22:37
Juz druga osoba pisze dzisiaj ze dla niego to jest czarna magia . Skoro tak pisze to niech tak
zostanie .
Pewnie ze jestem zadowolony ze zrozumial choc troche . Tylko gdzie byl wczesniej chocby
dzisiaj do poludnia czy po poludniu .
napisal post liczac na gotowca a nie spodziewal sie ze bedzie musial liczyc . Dobrze mu tak
4 sty 23:10
Ajtek:
bezendu pilnujemy się wzajemnie

. Jak będzie trzeba to wiesz co masz robić

.
4 sty 23:11
Ajtek:
ZKZ, ale liczy i to się chwali. Ma problemy z wnioskami, popracujemy nad tym

.
4 sty 23:12
tell1313: ja z checia ta bd liczyl tylko nwm jak wystarczy wytlumaczyc jak Ajtek i bezendu a Ty ZKZ
odrazu ze jestem tepy i wgl. to ze nie radze sb z matma to nie znaczy ze nic nie umiem bo z
polskim nie mam zadnych problemow
4 sty 23:14
Ajtek:
ZKZ,
tell1313 chciał powiedzieć, że nie od razu Rzym zbudowano

.
4 sty 23:15