znajdz liczbe przecina do tej i podaj w postaci ułamka nieskracalnego
tell1313: | −(23)(2−6*113) | |
| |
| 335+1,2:35 | |
4 sty 22:17
tell1313: w nawiasie przy 23 jest minus
4 sty 22:19
tell1313: no prosze
4 sty 22:23
ZKZ: Jak mawia pewien klasyk. Oczywista oczywistosc . LENISTWO nic wiecej .
Co w tym trudnego ?
4 sty 22:25
tell1313: no wybacz ale dla mnie matematyka to czarna magia nawet taka
4 sty 22:25
tell1313:
4 sty 22:30
tell1313:
4 sty 23:02
tell1313: i co da rade?
4 sty 23:04
Ajtek:
Mało widać
4 sty 23:05
tell1313: −(− 2/3)(2−6*1 i 1/3) a w mianowniku 3i3/5+1,2 :3/5
4 sty 23:06
tell1313: lepiej?
4 sty 23:07
Ajtek:
I w czym problem
4 sty 23:07
tell1313: no dla mnie problem ja jestem typem takiego tepego sportowca jak w filmach z usa
4 sty 23:08
tell1313: trzeba znalesc jsc liczbe przeciwna i zapisac w postaci ulamka nieskracalnego
4 sty 23:09
Ajtek:
Takie coś:
| |
| =  |
| |
4 sty 23:10
tell1313: tak dokladnie
4 sty 23:10
Ajtek:
To masz zadanie: zajmij się najpierw licznikiem. Uprość jak najbardziej się da

.
4 sty 23:14
tell1313: −(−2/3)(2−8) w mianowniku 3i3/5+2
4 sty 23:17
Ajtek:
Okej. Teraz wykonaj działania w liczniku i mianowniku

.
4 sty 23:20
tell1313: licznik mozna jszcz pomnnozyc i wyjdzie 1i1/4 − 5i1/3
4 sty 23:22
tell1313: a w mianowniku wyjdzie 5i1/3
4 sty 23:23
tell1313: a w mianowniku wyjdzie 5i1/3
4 sty 23:23
Ajtek:
Ale dajesz mi zagadki
4 sty 23:23
tell1313: * 5i3/5
4 sty 23:24
tell1313: ale dobrze?
4 sty 23:25
Ajtek:
| | 2 | |
Mam do Ciebie pytanie ile to jest: −(− |
| )=... oraz (2−8)=...  |
| | 3 | |
4 sty 23:25
Ajtek:
Mianownik jest okej

.
4 sty 23:26
tell1313: no 2/3 i −6?
4 sty 23:26
tell1313: czyli w liczniku −5i 1/3
4 sty 23:26
Ajtek:
Pamiętaj

(a)(b)=a*b

.
| | 2 | |
U Ciebie a= |
| , zaś b=−6  |
| | 3 | |
Działaj

.
4 sty 23:28
tell1313: czyli 2/3 * (−6)= −4
4 sty 23:29
Ajtek:
4 sty 23:30
Ajtek:
I teraz masz do wykonania działanie:
Zamień liczbę w mianowniku na ułamek niewłaściwy i zapisz mi całość tutaj.
Co wiesz o dzieleniu przez ułamek
4 sty 23:32
tell1313: czyli −4 : 5i3/5 czyli ?
4 sty 23:32
Ajtek:
Wróć, źle zerknąłem
4 sty 23:32
4 sty 23:33
tell1313: tam jest 5i3/5
−4 : 28/5 −4/1 * 5/28= −20/28=−4/7
4 sty 23:35
Ajtek:
Jest okej, jeżeli nie walnęliśmy się w liczeniu wcześniej

.
4 sty 23:36
Ajtek:
Teraz wracamy do pytania z zadania: co to jest liczba przeciwna?
4 sty 23:36
tell1313: no to dobrze a pzecwienstwo 4/7 i to jest nie skracalne?
4 sty 23:36
Ajtek:
No nie. 4 i 7 mają jeden wspólny dzielnik. To jest liczba 1. Zatem to się nie skróci. Masz
odpowiedź do tego zadnia
4 sty 23:39
tell1313: WIELKIE DZIEKI Ajtek
4 sty 23:40
Ajtek:
Powodzenia

. Włącz myślenie, matma nie gryzie

Pokazałeś to w dwóch zadaniach
4 sty 23:42
Małgosia: znajdz liczbe przecina do tej i podaj w postaci ułamka nieskracalnego
−(23)(2−6*113)
335+1,2:35
3 lis 17:25
Jolanta: Cyfry jak w zadaniu na górze ale tak napisane ,że wychodzi koszmarek To ma być chyba żart
3 lis 18:56
wredulus_pospolitus:
po prostu zaznaczony pierwszy post i kopiuj − wklej ... i masz to co widać.
3 lis 19:08
wredulus_pospolitus: znajdz liczbe przecina do tej i podaj w postaci ułamka nieskracalnego
−(23)(2−6*113)
335+1,2:35
jedynie autora postu skasowano
3 lis 19:09