trudne ale damy rade :)
mat4you: Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=7x3+kx2−21x+m przez dwumian x+1 wynosi 10 i do wykresu tego
wielomianu należy punkt P=(2;28)
a)wyznacz k i m oraz rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe
b)Podaj zbiór wartości funkcji f(x)=3x+7x3−W(x)
4 sty 20:34
ICSP: a) W(−1) = 0
W(2) = 28
b) To będzie zwyczajna funkcja kwadratowa, ze zbiorem wartości nie powinno być problemu.
4 sty 20:35
mat4you: czy taki ukłąd bedzie dobry :
W(−1)=10
W(2)=28
i wylicze k i m
4 sty 20:36
mat4you: oo już rozwiałeś moje wątpliwości
4 sty 20:37
Kaja: czyli W(−1)=10
10=7*(−1)3+k*(−1)2−21*(−1)+m
oraz 28=7*23+k*22−21*2+m
w układ i wylicz k i m
4 sty 20:37
ZKZ: W(−1)=10
W(2)=28 wyznacz k i m z tego ukladu
b) juz prosto
4 sty 20:37
mat4you: ej a nie powinno być W(−1)=10
4 sty 20:38
Kaja: jasne że powinno
4 sty 20:38
Kaja: może ICSP się za bardzo spieszył
4 sty 20:39
ICSP: Mój błąd
4 sty 20:40
Kaja: ICSP ty to byłeś nawet szybszy od mat4you
4 sty 20:41
mat4you: czyli jeszcze nie jest u mnie najgorzej z liczeniem

10 od 0 odróżnie. ;xd
4 sty 20:42
4 sty 20:45