Wielomiany
slony: Proszę Was o pomoc bo nie umiem tego rozwiązać
Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=7x3+kx2−21x+m przez dwumian x+1 wynosi 10 i do wykresu tego
wielomianu należy punkt P=(2;28)
a)wyznacz k i m oraz rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe
b)Podaj zbiór wartości funkcji f(x)=3x+7x3−W(x)
4 sty 16:21
RS:
W(x)=7x3+kx2−21x+m
W(−1)=0
−7+k+21+m=10
56+4k−42+m=28
rozwiąż ten układ równań
4 sty 16:23
slony: k=6 m = −10?
4 sty 16:36
slony: okej podpunkt a zrobiłem dziekuje
4 sty 16:38
RS:
Nie wiem, nie liczyłem.
4 sty 16:38