pochodne
Sapcio: Witam. potrzebuje pomocy w sprawdzeniu pochodnych.
a)
3√X*ctg7x '=
13√X* ctg7X+
3√X*
−7sin2X
b)
5Xx+log6 X '=
5X *ln5*(x+log6X)−5X*(1+1/Xln6)(x+log6 X)2
c) tg(cosX)'=
1cos2*(cosX)* −sinX
d) (arcsin9x)'=
1√1−9x2*9
dziekuje za pomoc
4 sty 15:35
Sapcio: | | 1 | | −7 | |
a) 3√X*ctg7x '= |
| *ctg7X+ 3√X * |
| |
| | 3√X | | sin2X | |
| | 5X | | 5X ln5 *(x*log6X)−5X*(1+1/Xln6) | |
b) |
| '= |
| |
| | x+log6X | | (x+log6X)2 | |
| | 1 | |
c) tg(cosX)' = |
| (cosX)*−(sinX) |
| | cos2 | |
| | 1 | |
d) arcsin9x' = |
| *9 |
| | √1−9X2 | |
sory za wczesniejszy wyglad
4 sty 15:42
john2: Mi w a) wychodzi tak:
| ctg7x | | 73√x | |
| − |
| |
| 33√x2 | | sin27x | |
Sprawdzam następne.
4 sty 17:03
john2: b) chyba ok, ale dałoby się to jeszcze upiększyć może.
c) ja mam:
4 sty 17:12
Sapcio: w przykladzie a widze ze mianownik w pierwszym wyrazie mialem zle, bo zle zmieniłem 3√x
w przykladzie c tg(cosx) to jest cos takiego jak tg(x) i to x dlatego jest w mianowniki jako
cosX.
a w przykladzie d nie wiem dlaczego jest 81x2. Mogłbys mi pokazać skąd sie to wzięło
dziekuje za pomoc
4 sty 17:34
john2: | | 1 | |
arcsin(9x) = |
| * (9x)' |
| | √1 − (9x)2 | |
4 sty 17:42
4 sty 17:43
Sapcio: aaaaa bo to trzeba bylo do kwadratu podnieść


ciapa ze mnie

Ale zaczynam to łapać juz. Serdeczne dzieki za pomoc
4 sty 18:23