Ostrosłup
mymek17: Drut o dł. 48cm w całości wykorzystano do wykonania szkieletu ostrosłupa czworokątnego
prawidłowego o krawędziach tej samej długości co krawędzie boczne. Oblicz pole boczne i
objętość.
4 sty 15:09
ZKZ: https://matematykaszkolna.pl/forum/229925.html to juz nie mycha99?

1. czym bedzie ten ostroslup skoro wszystkie krawedzie sa rowne ?
2. Ile krawedzi ma ten czworoscian foremny ?
3. No to 48 dzielimy przez ilosc krawedzi i mamy dlugosc pojedynczej krawedzi .
4. zagladamy do wzorow na pole i objetosc czworoscianu foremnego i liczymy
4 sty 15:18
ZKZ: Zle napisalem .
Przepraszam to nie jest czworoscian foremny gdyz nie ma w podstawie trojkata rownobocznego
oczywiscie

Jak moglem sie tak pomylic
Ale nalezy znalesc dlugosc pojedyczej krawedzi tego ostroslupa i policzyc pole i objetosc ze
wzorow.
Teraz musze jednak odpoczac.
4 sty 15:24
mymek17: Możliwe że tak

prosze o sprawdzenie mojego wyniku : V=18√2 Pb=27√3

czy wyniki są dobre
?
4 sty 15:24
Janek191:
a = 48 cm : 8 = 6 cm
| | a2 √3 | |
Pb = 4*PΔ = 4 * |
| = a2 √3 = 36 √3 cm2 |
| | 4 | |
4 sty 15:38
ZKZ: Prosze nie zroum mnie zle .
Naprawde jestem zmeczony i nie chce mi sie liczyc zeby nie wprowadzic Cie w blad jak
poprzednio.
Wiec przedstaw swoje obliczenia to sprawdze lub sprawdzi ktos inny . Dobrze?
4 sty 15:41
Janek191:
h
2 + 3
2 = h
12 , gdzie h
1 − wysokość Δ równobocznego ( ściany bocznej )
więc
h
2 + 9 = ( 3
√3)
2
h
2 = 9*3 − 9 = 9*2 ⇒ h = 3
√2
h = 3
√2 cm
Objętość
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| a2 *h = |
| *62* 3 √2 = 36√2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
V = 36
√2 cm
3
==============
4 sty 15:46
Janek191:
4 sty 15:53