Ostrosłupy
mycha99: 1−Oblicz P i V ostrosłupa trójkątnego prawidłowego wiedząc, że krawędź podstawy wynosi a=2, a
wysokość ostrosłupa H=4.
2−Wiedząc że krawędź podstawy trójkąta równobocznego a=6 i krawędź ściany bocznej l=4.Oblicz P
i V ostrosłupa.
3−Oblicz P i V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy a=6 i wiedząc że kąt
nachylenia krawędzi bocznej do podstawy α=60*.
4−Drut o dł. 48cm w całości wykorzystano do wykonania szkieletu ostrosłupa czworokątnego
prawidłowego o krawędziach tej samej długości co krawędzie boczne. Oblicz pole boczne i
objętość.
Proszę was obliczcie mi to !

z góry dziękuję !
4 sty 14:07
Kaja: 1. znasz wzory na pole i objętość ostrosłupa?
4 sty 14:07
mycha99: nie zbyt
4 sty 14:08
mycha99: słaby z matmy jestem strasznie
4 sty 14:08
Kaja: P
p to pole podstawy, H − dł. wysokości
ponieważ jest to ostrosłup prawidłowy, więc musi mieć w podstawie wielokąt foremny (taki który
ma wszystkie boki równe i wszystkie kąty równe), a ponieważ pisze że jest trójkątny, to w
podstawie będzie na pewno trójkąt równoboczny. wzór na pole trójkąta równobocznego to
| | a2√3 | |
P= |
| , gdzie a to dł. krawędzi tego trójkąta. zatem w tym zadaniu |
| | 4 | |
4 sty 14:15
4 sty 14:16
mycha99: Oki rozumiem
4 sty 14:17
ZKZ: To jeszcze mu rozwiaz te nastepne . Po co ma zagladac gdziekolwiek
4 sty 14:18
Kaja: niech h − dł. wysokości podstawy
l − dł. wysokości ściany bocznej
| | a√3 | | 2√3 | |
ponieważ w podstawie jest trójkąt równoboczny więc h= |
| = |
| =√3 |
| | 2 | | 2 | |
z Tw. Pitagorasa H
2+(
13h)
2=l
2
| | 1 | | 3 | | 7 | |
Pc=Pp+Pb=√3+3* |
| *l*a=√3+ |
| * |
| *2=√3+7√3=8√3 |
| | 2 | | 2 | | √3 | |
4 sty 14:20
mycha99: z tym Pc już mi gorzej idzie
4 sty 14:28
Kaja: najlepiej sobie narysuj ten ostrosłup. zaznacz wysokość podstawy i wysokość ostrosłupa oraz
wysokość ściany bocznej, tak żeby utworzyły trójkąt prostokątny. i do tego trójkąta można
zastosować Tw. Pitagorasa
4 sty 14:29