pochodne
Tray: Witam,
mam pytanie, dlaczego w tym zadaniu https://matematykaszkolna.pl/strona/2084.html pochodna funkcji w tym momencie:
=12√y * y'
Dlaczego to jest jeszcze mnożone przez y'?
Proszę o jakąkolwiek podpowiedź
4 sty 13:55
ZKZ: Jako pochodna funkcji zlozonej
4 sty 14:05
Ajtek:
Pochodna funkcji złożonej.
4 sty 14:05
Tray: a jak się rozpoznaje fukncję złożoną od nie złożonej?
ZKZ: Oczywiscie robiac duzo przykladow
Poza tym na zajeciach z funkcji bylo cos takiego jak funkcja zlozona .
Przyklad Funkcja zlozona z funkcji wewnetrzej u=f(x)=sinx w zbiorze R i z funkcji zewnetrznej
g(u)=√1−u2 w przedziale <−1,1> jest funkcja h(x)=√1−sin2x w zbiorze R