3 sty 15:29
Ajtek:
359 wzory masz tutaj.
3 sty 15:30
Irek: może ktoś sprawdzić czy dobrze to zrobiłem?
3 sty 15:32
Ajtek:
Jeżeli ten zapis drugi to pochodna, to jest źle.
3 sty 15:33
J: Pochodna to iloczyn pochodnej funkcji zewnętrznej [ tu F(x) = √x ] i funcji wewnętrznej [ tu
G(x)=x2+3
3 sty 15:34
Irek: czy mogę prosić o wynik?
3 sty 15:37
pigor: ..., np. tak :
| | 1 | |
f(x)= √x2+3 ⇒ f '(x)= (√x2+3) '= |
| *{x2+3) '= |
| | 2√x2+3 | |
| | 1 | | x | |
= |
| *2x = |
| . ...  |
| | 2√x2+3 | | √x2+3 | |
3 sty 15:38
J: Może tak:
| | 1 | |
Jeżeli pod pierwiastkiem jest funkcja A, to ( √A )' = |
| * (x2 + 3)' |
| | 2√A | |
3 sty 15:39
Irek: wielkie dzięki
3 sty 15:40