POMOC !
Mirek: Prosze o pomoc
mam zbadac liczbe rozwiazan w zleznosci od parametru m
i mam y=x
2−I5x−4I
rozbijam to na 2 przypadki
1) A= (−
∞ ; 4/5)
2) B= <4.5; +
∞)
pozniej wyliczam delty wierzcholke czyli Q a nastepnie rysuje wykres i skoro jest wartosc
bezwzgledna to co na dole daje na gore i zpolaczenia tych 2 wykresow odczytuje liczbe
rozwiazanb tak

4 sty 11:31
Kaja: to skoro rozbijasz na dwa przypadki, to po co jeszcze chcesz odbijać?
4 sty 11:35
Kaja: rozbij na dwa przypadki i w tych konkretnych przedziałach narysuj fragmenty odpowiednich
wykresów funkcji.
4 sty 11:35
Mirek: czyli narysowac wykres funckji x2−5x−4 a nastepnie odbic wartoscia bezwzgledna i to wystarczy
i pozniej rozwiazania odczytac ?
4 sty 11:36
Mirek: ale jest wartosc bezwlzgedna a ona powoduje ze wykres ponizej OX przenosimy ponad
4 sty 11:36
Kaja: tak by można bylo zrobić, gdybyś miał y=|x2−5x−4|, a nie w twoim przypadku.
4 sty 11:37
Mirek: bo sluchaj zrobiłem jak mówilas tzn narysowałem w 1 przedziale wykres w 2 przedziale wykres one
sie ladnie polaczyly a nauczycielka w szkole skreslila mi zadanie bo powiedziala ze jest
wartosc bezwgledna i ponizej osi nie moze nic byc i wtym momencie zglupialem bo zrobilem to z
def wart bezw
4 sty 11:38
Ajtek:

Wykres tej f. wygląda mniej więcej tak. Współczuję nauczyciela.
A może ta f. ma taki wzorek: |x
2−5x+/−4|
4 sty 11:41
Mirek: nie nie na 100% y = x
2 − I5x−4I mam przed soba ksiazke no wlasnie identyko mialem narysowane
4 sty 11:42
Kaja: może nauczyciel źle podał, albo ty źle przepisałeś?
4 sty 11:43
Mirek: mam przed soba ksiazke i taki jeste przykład
4 sty 11:43
Kaja: to się nie przejmuj nauczycielem. nauczyciel nie zawsze musi mieć rację
4 sty 11:44
Mirek: ale okej dzieki zapytam sie go we wtorek

dzieki ze mmnie utwierdziłas w przekonaniu ze mam
jednak dobrze
4 sty 11:44
Mirek: mam jeszcze 1 pytanie
4 sty 11:44
Mirek: zbadac liczbe rozwiazan dla m = I3x
2−1I +2x
to zrobic tak samo na 2 przypadki i na jednym wykresie tak
4 sty 11:45
Kaja: tak
4 sty 11:45
Mirek: Dzięki i pozdrawiam
4 sty 11:47
Mirek: jeszcze 1 pytanie
4 sty 11:51
Mirek: jak mam ten wykres to jak odczytac dal jakiego Y sa 3 rozwiazania przeciez tam gdzie lacza sie
parabole to nie wiem jaki jest Y jak go wyliczyc
4 sty 11:52
Ajtek:
W zad. poprzednim, to co pokazałem wykres. Masz punkt x w którym łączą się te wykresy (nazwijmy
go x
p. Policz f(x
p) i masz wartość y

.
4 sty 11:54
Mirek: ale jak wyliczyc nie wiem mam jakies zacmienie jak go wyliczyc
4 sty 11:57
Mirek: aa f(xp) bo punkt gdzie sie lacza wykresy to 4/5 czyli policzyc f(4/5) i bede mial Y tak
4 sty 11:58
Ajtek:
| | 4 | |
Podstaw do wzoru funkcji za x |
| |
| | 5 | |
4 sty 11:58
Mirek: jak mam I3x
2−1I + 2x to w jakich przedziałach to rozwazac
4 sty 12:02
Mirek: 3x
2 −1 ≥ 0 i −3x
2 +1 < 0 tak
4 sty 12:03
Kaja: tak
4 sty 12:05
Mirek: czyloi to bedzie x ≥
√1/3 i x >
√1/3
4 sty 12:08
Kaja: nie Mirku. to sa nierówności kwadratowe.
4 sty 12:08
4 sty 12:09