Pochodna
Jacek: (sin2x2)'
4 sty 00:43
Jacek: = (sin2)'*x2+sin2*(x2)' ? Jeśli tak to co dalej
4 sty 00:46
Eta:
2sinx2*(sinx2)'*(x2)'= 4x*sinx2*cosx2= x*sin2(2x)
4 sty 00:49
Eta:
Poprawiam zapis:
...= x*sin(2x2)
4 sty 00:53
Jacek: Dobra nie kminie już ...
4 sty 01:05
Jacek: Możesz powiedzieć krok po kroku, jak doszłaś do tego wyniku ?
4 sty 01:05
Rafał28:
4x * sin x
2 * cos x
2 = 4x * sin(2x
2) / 2 = 2xsin(2x
2)
Zastosowałem wzór na
| | sin(x−y) + sin(x+y) | |
sinx * cosy = |
| |
| | 2 | |
4 sty 01:06
Jacek: Dopiero zacząłem temat z pochodnymi i nie ogarniam co się dzieje
4 sty 01:09
4 sty 01:09
Jacek: Mam wzory na kartce przed sobą i jak patrze na ten przykład, to po prostu jestem zielony. Bo
tak na prawdę nie wiem z którego wzoru skorzystać. Czy ma to być wzór na (f*g)'=f'*g+f*g'
4 sty 01:12
Eta:
No tak dwójkę przed x zjadłam
Można też tak: ze wzoru 2sin
2α= 1−cos(2α)
| | 2sin2(x2) | | 1−cos(2x2) | | 1 | | 1 | |
zatem |
| = |
| = |
| − |
| cos(2x2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| cos(2x2) )'= − |
| *(−sin(2x2))*(2x2)'= +2x*sin(2x2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 sty 01:20
Jacek: Chyba rozumiem, czyli bierzemy sin2x zapisujemy w postaci (xn)' ?
4 sty 01:20
Jacek: zjadłem ... (sin2x2)'=(xn)'
4 sty 01:21
Janek191:
y = sin2 x2 = ( sin x2)2 = z2 , gdzie z = sin x2
zatem
y ' =2 z* z' = 2 sin x2*( sin x2) ' = 2 sin x2 *cos x2 *( x2) ' = 2sin x2 *cos x2 *2x =
= 4x*sin x2*cos x2 = 2x* (2 sin x2*cos x2 ) = 2x* sin (2 x2)
4 sty 08:59