,
RS:

Na płaszczyźnie dane są punkty A = (2,3) i B = (− 2,1) (patrz rysunek). Zbadaj, czy punkty K
= (36,21 ) i L=(−37,−15) leżą po tej samej stronie prostej AB . Podaj odpowiedź i jej
uzasadnienie
y=0,5x+2
Ale co dalej jak to zbadać ?
3 sty 23:19
Rafał28: Ja bym poprowadził prostą przez punkty K, L i jeżeli punkt wspólny prostej KL oraz prostej AB
byłby pomiędzy punktami K, L to leżały by te punkty po przeciwnych stronach prostej AB. Za
pomocą wzoru na odległość można to zrobić. Tzn obliczyć |AB|, S − punkt wspólny prostych.
|AS|, |BS| i porównać jak się te odległości mają do siebie.
3 sty 23:30
Lorak: Może tak:
AB:y=0,5x+2
Weźmy sobie jakiś punkt P=(36,y) i zobaczymy dla jakiego y punkt P leży na prostej AB
y=0,5*36+2=20, P=(36,20)
K=(36,21), czyli leży ponad prostą AB.
3 sty 23:37
Eta:
21> 18+2 −−− zatem K leży nad tą prostą
−15 < −13,5 −−− zatem L leży pod tą prostą
Wniosek:............
3 sty 23:42
RS: skąd wiadomo, że te punkty leża nad prostą ?
3 sty 23:43
Eta:
O kurczę spóźniłam się

( bo robiłam w tym czasie herbatką
3 sty 23:43
Eta:
k: y> ax+b to P(x,y) leży nad prostą
3 sty 23:44
RS: herbatkę z ''prądem''

?
3 sty 23:46
RS:
Eta jesteś jeszcze na forum ?
4 sty 00:33
ZKZ: Dobry wieczor . Chcialbym zwrocic uwage na na okreslenie autora zadania czyli [C[po tej samej
stronie prostej]]
Otoz wydaje mi sie ze jest to nieprawidlowe okreslenie . Dlaczego?
Linia nie moze posiadac szerokosci .Czesci linii moga byc mierzone i porownywane pod wzgledem
dlugosci .
Dlatego okreslenie po tej samej stronie sugeruje wedlug mnie ze prosta posiada szerokosc
a tak nie jest.
Dlatego wedlug nie prawodlowe powimno byc okreslenie czy te punkty leza nad prosta czy pod
prosta ? jesli jestem w bledzie to prosze mnie poprawic
4 sty 00:36
RS:
Zadanie jest dobrze sformułowane.
4 sty 00:37
ZKZ: Moze inaczej . Zadanie jest dobrze przepisane ale czy dobrze sformulowane ?
4 sty 00:42
4 sty 00:45
ZKZ: czesc
Rafal28 
Przyjmuje to do wiadomosci ze tak moze byc

Jednak to nie sa tak drobne szczegoly bo od tego wlasnie zaczyna sie nauka geometrii czyli
pojecia punktu ,linii , prostej .
4 sty 00:52
ZKZ: Oczywiscie jak pojec pierwotnych zapomnialem dopisac
4 sty 00:53
RS: Wyznacz współrzędne punktu P , który dzieli odcinek o końcach A=(29,−15) i B=(45,13) w stosunku
|AP| : |PB|= 1:3
|AB|=√29−45)2+(−15−13)2
|AB|=4√65
|AP|=√65
Jak teraz podstawić pod wzór na długość odcinka aby wyznaczyć współ ?
4 sty 00:55
Rafał28: Cześć. W takim razie popatrzmy. Prosta, pewna linia, która nie ma szerokości ani pola. Myślę,
że potocznie można powiedzieć, że ma stronę lewą i prawą, chociaż ciężko ustalić, która to
lewa

. Sformułowanie pod, nad jest lepsze, ale co w przypadku, gdy mamy k: x=2.
4 sty 00:59
RS: ?
4 sty 01:02
Eta:

→ →
AB= 4AP ⇒ [28,16]= 4*[x−29, y+15] ⇒ x=.... y=....
4 sty 01:03
RS:
<kocham> wektory a bez nich jak to zrobić ?
4 sty 01:04
ZKZ: Lub skorzystac z okreslenia rownosci dwoch wektorow i mamy wtedy
| | 1 | |
AP= |
| PB tam maja byc strzalki |
| | 3 | |
4 sty 01:08
Eta:
Nie lubię ułamków
4 sty 01:11
ZKZ: Jeden lubi kwiaty a drugi corki ogrodnika
| | x1+kx2 | | y1+ky2 | | 1 | |
Albo niech policzy ze wzorow x= |
| i y= |
| gdzie k= |
| |
| | 1+k | | 1+k | | 3 | |
4 sty 01:17
Eta:
Oooo .... ten wzorek tak
4 sty 01:27
ZKZ: A tak nawiasem mowiac to sa one jeszcze w tablicach maturalnych?
4 sty 01:29
4 sty 01:35
ZKZ: No to ja
4 sty 01:41
4 sty 02:46
RS:
Jak zrobić to bez wektorów. ?
4 sty 11:18
RS: ?
4 sty 11:35
Kaja: popatrz na rozwiązanie Ety z 3 stycznia.
4 sty 11:36
RS:
ale chodzi o to drugie zadanie z 4 stycznia
4 sty 11:49
RS: ?
4 sty 11:59
Kaja: zrób to wg. własnego pomysłu, czyli podstaw pod wzór na długość odcinka (ale dla |AP| i dla
|BP|). będą dwie niewiadome,więc potrzebujesz dwóch równań
4 sty 12:05
ZKZ: Powiem tak . Jesli chcesz zrobic to bez wektorow to zapoznaj sie ze wzorami z godz 1:17 ktore
zreszta potwierdzila
Pani Eta .
Inaczej
Punkt P ma wspolrzedne P(x ,y) (patrz rysunek 1:03 i post 1:08)
| | 1 | |
[x−29, y+15]= |
| [45−x,13−y] wobec rownosci zapisz tak |
| | 3 | |
| | 1 | |
x−29= |
| (45−x) to x= juz sobie policzysz |
| | 3 | |
| | 1 | |
y+15= |
| (13−y) to y= tez policz |
| | 3 | |
Teraz tez zrob to zadanie sposobem Pani
Ety
Czyli tak AB=4AP wedlug mnie powinno byc [16,28]=4*[x−29 , y+15]
16=4(x−29) i 28=4(y+15)
3. Tak jak chcesz . Policz dlugosc odcinka AB ( zapisuj porzadnie tak jak ma byc )i sprawdz
| | 1 | |
swoje obliczenia. |
| dlugosci odcinka AB to dlugosc odcinka AP . |
| | 4 | |
Teraz zostawiam te obliczenia TObie do zrobienia .
x=x
1+wyliczona dlugosc AP czy tez da poprzednio wyliczne x to samo y=y
1+dlugosc odcinka
AP czy tez da poprzednio wyliczone y
Wedlug mnie tak chciales to zrobic . Wiec jesli wyjdzie dobrze to masz swoj sposob a jesli nie
to liczysz tymi wyzej .
4 sty 12:42
ZKZ: Dzien dobry Pani
Eto prosze spojrzec na post z 2:46.
Czy takie wyjasnienie wystarczy
Pani ?
4 sty 12:57
Eta:
Witam Pana
ZKS
4 sty 13:17
Eta:
ZKZ ? od kiedy ?
4 sty 13:23
ZKZ: Pani
Eto
Ja naprawde nie jestem
ZKS . Prosze mnie z nim nie mylic .
Z tego co przeczytalem na forum i przgladajac archiwum zanim sie zarejestrowalem to ZKS jest
studentem a Pani pisuje juz tu od 2009r. . Majac to na wzgledzie dlatego przy calym
szacunku tego co Pani robi pisze
Pani
4 sty 13:37
RS:
ZKZ to 5−latek ten sam styl pisania. Tylko nie wiem czemu nick zmienił ?
4 sty 14:55
ZKZ: Mylisz sie kolego .
Ja nie jestem 5−latek . Owszem znam go osobiscie bo to jest moj rodzony brat Krzysiek
Razem korzystamy z tego komputera wiec niekiedy uzywam raz tego nicku albo nicku 5−latek .
4 sty 15:04
RS: Hmm..
4 sty 15:06