geometria analityczna
Estrella: Dany jest punkt P(3,4) oraz wektor AB =[−1,2]. Znajdź równanie prostej k, prostopadłej do
wektora AB o przechodzącej przez punkt P. Przedstaw to równanie w postaci kierunkowej.
Sprawdź, czy punkty R(1,3), Q(4,1) należą do tej prostej.
3 sty 22:33
ZKZ: Majac dany wektor AB[−1 2] stwierdzamy ze wektor oznaczmy go np CD o wspolrzednych [−2 −1]
jest wektorem prostopadlym do szukanej prostej k czyli CD=[−2 −1[
wobec tego mamy −2(x−3)−1(y−4)=0 z tego napisz postac ogolna tej prostej k potem chca
jierunkowa to wyznacz im skoro chca NO a sprwdzic czy punkty naleza to juz pewnie
potrafisz
3 sty 23:00
Eta:
O kurcze blade

( nie zmieniłam znaków ojjjj nieładnie
3 sty 23:03
Eta:
3 sty 23:05
ZKZ:
3 sty 23:10
Eta:
albo [2,1]
3 sty 23:12
Gustlik: ZKZ, z wektora można od razu wyznaczyć współczynnik kierunkowy, po co kombinujesz dookoła
świata?
| | 1 | |
Prostopadła ma równanie: y= |
| x+b |
| | 2 | |
P(3,4)
8=3+2b
2b=5
4 sty 01:18
ZKZ: Zrobilem to szybciej
Po drugie potem na studiach nie moga sie odzwyczaic od postaci kierunkowej prostej i pisza
prosby o pomoc . Dlatego tak napisalem
4 sty 01:21
pigor: ... , dany jest punkt P(3,4) oraz wektor AB =[−1,2]. Znajdź równanie prostej k,
prostopadłej do wektora AB o przechodzącej przez punkt P. Przedstaw to równanie
w postaci kierunkowej. Sprawdź, czy punkty R(1,3), Q(4,1) należą do tej prostej.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I sposób. szukam prostej
k : −1x+2y+C=0 i −1*3+2*4+C=0 ⇒ C= −5 i k : −x +2y−5=0 ⇔
k : x−2y+5=0 ⇔
⇔ 2y=x+5 ⇔
y= 12x+52
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób: szukam prostej
k : −1(x−3)+2(y−4)= 0 ⇔ −x+3+2y−8= 0 ⇔ k :
x−2y+5= 0 ... itp. jak wyżej. . ...
4 sty 01:30
Eta:
A jednak dobrze pierwotnie napisałam (
ZKS mi namieszał w głowie
4 sty 01:34
pigor: ..., właśnie

widziałem , że dobrze; dobranoc . ...
4 sty 01:44
ZKZ: Tak . faktycznie ja popelnilem blad gdyz majac wektor AB[−1,2] to byl wektor prostopadly do
prostej ktorej mialem napisac rownanie A(x−x
o)+B(y−y
o)=0 .
Ja po prostu widzac ten wektor napisalem rownanie prostej czyli −x+2y+C=0 i do tej prostej
odczytalem wektor prostopadly czyli [−2 −1] i do tego wektora napisalem rownanie prostej
prostopadlej i przechodzacej przez punkt P . I tu tkwil moj blad
Przepraszam za zamieszanie

Dobrze ze czuwacie

Ale smuci mnie to ze kolezanka ani razu nie zajrzala
4 sty 02:37
RS:
Ale ja chcę rozwiązać bez wektorów.
4 sty 11:17
pigor: ... , dany jest punkt P(3,4) oraz wektor AB =[−1,2]. Znajdź równanie prostej k,
prostopadłej do wektora AB o przechodzącej przez punkt P.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
bez wektorów chcesz

tu nie bardzo, bo już w treści...

masz dany wektor,
ale możesz z niego "zrobić" wektor kierunkowy szukanej prostej np. tak :
u
→=[2,1] , a wtedy masz równanie
kanoniczne szukanej prostej :
k : x−32= y−41 = t ⇒ x−3= 2y−8 ⇔ k :
x−2y+5=0 − równanie
ogólne,
albo
(x,y)= (3+2t, 4+t) − równanie
parametryczne prostej k. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
są to 3 równania − na studiach jak znalazł − , jeśli tylko dołożysz sobie 3−cią
współrzędną z, a o postaci kierunkowej prostej, jeśli myślisz o studiach "zapomnij"
jak najwcześniej , aby nie weszła ci za bardzo za ...

skórę ...
4 sty 12:02
Gustlik: Tak prawdę mówiąc pigor, to trzeba znać wszystkie postaci równania prostej, kierunkową
również. Na dobrą sprawę to postać kanoniczna o której piszesz, to w zasadzie postac
kierunkowa. Pozdrawiam
5 sty 00:07
Eta:
@
Gustlika
Ja też często zastanawiam się .......po co u licha piszesz ciągle prostą
k: y=ax+b i A(x
o, y
o)∊k o danym współczynniku "a" i liczysz
"b"
skoro prościej jest napisać : k: y= a(x−x
o)+y
o
takie równaie prostej
widnieje jak "byk" w tablicach maturalnych!
Pozdrawiam

.
5 sty 00:14
Gustlik: Eta, bo to łatwy do zapamiętania wzór, to po prostu funkcja liniowa i też widnieje w
tablicach maturalnych. Z funkcji liniowej jest łatwiej.
5 sty 18:40