:)
damian grabowski: Wykaż ,że liczba 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu W(x)=x4+6x3−11x2−60x+100.
3 sty 23:14
Eta:
W(x)= (x−2)2(x+5)2
3 sty 23:18
Eta:
2 sposób ( jak znasz pochodne

wykaż,że
W(2)=0 i W
'(2)=0
3 sty 23:20
RS:
3 sty 23:21
Bizon:
x
2+10x+25
(x
4+6x
3−11x
2−60x+100):(x
2−4x+4)
−x
4+4x
3−4x
2
10x
3−15x
2−60x
−10x
3+40x
2−40x
25x
2−100x+100
−25x
2+100x−100
... i wszystko jasne −
3 sty 23:23
Eta:
Co
RS tak Cię zszokowało?
3 sty 23:23
Hajtowy: W(2)=48+16−44−120+100=0
Podziel wielomian przez (x−2)
I szukaj dalej

Jak widać Eta Ci już znalazła
3 sty 23:24
RS:
pochodne.
3 sty 23:24
Eta:
No i
Bizon podzielił jak trzeba

( bo mnie się nie chciało)
3 sty 23:25
Eta:
A przy okazji wykazał, że w(x)= (x2−4x+4)(x2+10x+25)= (x−2)2(x+5)2
3 sty 23:26
ZKZ: (W(x))'= 4x3+18x2−22x−60
(w(2))'=4*8+72−44−60=104−104=0
3 sty 23:27
Eta:
@
RS ...w nowym programie
pochodne "wracają do szkół! i bardzo dobrze
3 sty 23:28
ZKZ: Pewnie ze dobrze . Bedzie wiecej pisania na forum
3 sty 23:31
RS: bez sensu, pochodne powinny być na studiach i tak w szkole jest dosyć materiału bez
pochodnych.
3 sty 23:33
Hajtowy: RS nie przesadzaj, nikomu jeszcze matma nie zaszkodziła

Prawda
Eto?
3 sty 23:34
ZKZ: Nie zartuj sobie . Teraz to macie nie szkole a przedszkole . Zapytaj Ete lub Mile
3 sty 23:35
pigor: ..., pochodną , W(2)=0 i W '(2)=0 to mało ;
natomiast
potrzeba i wystarcza : W(2)= 0 i W '(2)= 0 i W''(2)≠ 0 . ...
3 sty 23:39
RS:
To jeszcze niech wprowadzą całki bo matma nikomu nie zaszkodziła. Analiza na studia a nie do
szkoły średniej. Studenci mają z tym problem a co dopiero uczniowie szkoły średniej. Na
szczęścia ja idę starym programem.
3 sty 23:40
damian grabowski: ja zbytnio nie wiem co to te pochodne ale dzięki za pomoc, ciekawe czy matura z matmy z nowym
programem bedzie trudniejsza
3 sty 23:41
3 sty 23:45
RS:
A co to ma być za przykład niby ? Na studiach wymaga się czegoś innego i czegoś więcej.
3 sty 23:51
ZKZ: Pan profesor Bartman niedawno ta cala sytuacje zwiazana ze szkolnictwem trafnie ocenil w
jednym zdaniu . Otoz takie sa wlasnie skutki obcinania programu nauczania .
KIedys okreslenie maturzysta czy student do czegos zobowiazywalo .
NO ale koniec juz tej dyskusji
4 sty 00:07
RS:
Każdy ma swoje zdanie na ten temat. I niech tak zostanie.
4 sty 00:11
Eta:
4 sty 00:29