pochodne w zadaniach studia krysicki
Alois~: Trochę tego jest

wieem.. ale nie mam pojęcia nawet jak się zabrać do niektórych , no poza
rysunkami które niewiele dają. Nie posiadam podobnych przykładów żeby na czymś się wzorować
niestety.
podaje też odpowiedzi z książki
Bardzo bardzo proszę o pomoc.
1. W daną kule o promieniu r wpisano prawidłowy ostrosłup czworokątny . Zbadać przebieg
zmienności V tego ostrosłupa.
| | 64 | |
odpowiedz Vmax = |
| r3 krawędź 4/3 r |
| | 81 | |
2. Na kuli o danym promieniu r opisano stożek obrotowy. Zbadać przebieg zmienności V tego
stożka.
Odp minimalna objętość stożka równa się podwojonej objętości kuli
3. Zbadać przebieg zmienności V walca wpisanego w kulę o promieniu R.
4.Zbadać przebieg zmienności powierzchni bocznej walca wpisanego w kule o promieniu R.
odp 2 πR
2
5. W dane koło o promieniu r wpisano trójkąt równoramienny. Zbadać przebieg zmienności pola S
trójkąta
odp 3/4 r
2 √3
6.w elipsę b
2x
2 +a
2y
2 = a
2b
2 wpisano prostokąt o bokach równoległych do osi elipsy.
zbadać przebieg zmienności pola S tego prostokąta
odp Smax=2ab prostokat o bokach a
√2 i b
√2
7. w daną półkulę o promieniu r wpisano stożek , którego wierzchołek leży w środku kuli , a
podstawa jest równoległa do podstawy półkuli. zbadać przebieg zmienności V tego stożka.
3 sty 01:42
Alois~: nawet same zależności , które potem bedzie trzeba podstawic do samego wzoru ostatecznego bardzo
by mi pomogły, cokolwiek to może by mi coś wyszło
3 sty 11:22
Alois~:
3 sty 13:19
Alois~: proosze
3 sty 22:38
Maslanek: Jeśli zbadać przebieg zmienności, to podać wzór jak to się zmienia?
I czy w odpowiedziach jest ten wzór, czy maksimum/minimum?
3 sty 22:51
Maslanek: Jak spróbowałem elipsę zrobić dla wyzwania, to wyszła kicha, bo nie wiem jak to działa xD
(chciałem wrzucić jakiegoś Talesa, ale to nie ma prawa wyjść tak jak ja chciałbym to zrobić

).
Jeśli chodzi o 5, które wydaje się proste, to rysuję sobie trójkąt i zaznaczam kąt przy równych
ramionach jako 2α. Od centrum do wszystkich wierzchołków mamy odległość R, więc łatwo jest nam
policzyć pole trójkąta jako sumę trzech małych trójkątów.
| | 1 | | 1 | |
Wtedy P=2*( |
| r2*sin(π−2α))+ |
| r2*sin(π−2*(π−2α)) |
| | 2 | | 2 | |
| | dP | | dP | |
Liczymy |
| , przyrównujemy do zera i dostajemy, że |
| =0 ⇔ 2cos2α+2cos4α=0 |
| | dα | | dα | |
Wzór na sumę cosinusów daje nam równanie cos3α*cos(−α)=0, które rozwiązać jest już prosto.
3 sty 22:55
Alois~: wypisac zaeznosci te równania

i wstawic do jednego wzoru uzaleznione od jednej zmiennej i
pochodna i potem zbadac kiedy jest najwieksze

ja wlasnie tez nie wiem jak dziala elipsa

po zrobieniu rysunku i zobaczeniu wzoru w
tablicach ( co nic mi nie dalo) sie poddalam. Jutro bede cos kombinowac z reszta zadan..
4 sty 00:25
Alois~: i dzięki za 5 rano je ogarne
4 sty 00:38
RS:
Alois co studiujesz ?
4 sty 00:40
Alois~: budownictwo
4 sty 13:16
Eta:

zad1/
| a√2 | |
| =2R ⇒ a=√2*R*sinα , x= R*cosα , to H= R(1+cosα) |
| sinα | |
| | 2 | |
V(α)= |
| R3*sin2α*(1+cosα) |
| | 3 | |
| | 1 | | 2√2 | |
V'(α)= .......... V'(α)=0 ⇒ ...... cosα= |
| ⇒ sinα= |
| |
| | 3 | | 3 | |
V(max)= ......... dokończ
4 sty 14:28
Eta:
| | 1 | |
4r2= 4R2−H2 ⇒ r2= R2− |
| H2 |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
V(H)= π (R2− |
| H2)*H = πR2*H− |
| π*H3 |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 2√3 | |
V"(H)= πR2− |
| πH2 to V'(H)=0 ⇒ .......... H= |
| *R |
| | 4 | | 2 | |
r
2=.......... V{max) =......
dokończ i otrzymasz właściwą odp ( którą podajesz
Powodzenia w następnych zadaniach

( bo ja na chwilę wychodzę z
4 sty 15:01
Eta:
No i...... wypadałoby z przyzwoitości napisać słowo (
dziękuję
4 sty 15:04
Alois~: już liczę

dziękuję bardzo Eta

!
| | R*sinα | |
tam chyba będzie w pierwszym tylko a= |
| o ile dobrze poprawiam ?  |
| | √2 | |
4 sty 15:06
Alois~: | | 2R3 | |
do 1 pochodna mi wyszła |
| * (sinα(2cosα+3cos2α−1) |
| | 3 | |
4 sty 15:20
Eta:
| | 2Rsinα | | 2√2Rsinα | |
1/ a= |
| = |
| = √2Rsinα i tak jest ! |
| | √2 | | 2 | |
4 sty 15:29
Alois~: czyli (sinα(2cosα+3cos2α−1) =0
t=cosα
sinα=0 dla α=0
3t2+2t−1=0
Δ=16
t1 = 1/3 dla α = ...?
t2 = 1 dla α=0
4 sty 15:30
Alois~: juz doszlam

do tych 2
√3 /3
4 sty 15:37
Eta:
sinα=0 −− nie spełnia warunku zadania ( dlaczego?
3cos
2α+2cosα−1=0 Δ=16
√Δ=4
| | 1 | |
cosα= |
| v cosα= −1 −−− nie spełnia warunków zad. |
| | 3 | |
| | 1 | |
i teraz jeżeli cosα= |
| to: sinα=... |
| | 3 | |
I V(max)=..... dokończ te proste już rachunki
4 sty 15:40
Alois~: wyszło jak w odpowiedziach

bardzo dziękuje, robię dalej !
4 sty 15:42
Alois~: 3 też wyszło

postaram się resztę coś sama pokombinować ewentualnie wstawię
tylko tego z elipsą na pewno nie zrobię
4 sty 16:09
Alois~: 4 też wyszło

czyli 1,3,4 już mam
4 sty 16:42
Eta:

zad 6/

x∊(0,a) , y∊(0,b)
P(ABCD)= 2x*2y=4xy
| | b | | b | |
bx2+ay2=a2b2 ⇒ y2=( |
| )2*(a2−x2) ⇒ y= |
| *√a2−x2 |
| | a | | a | |
| | 4b | | 4bx2 | | 1 | |
P'(x) = |
| *√a2−x2− |
| * |
| |
| | a | | a | | √a2−x2 | |
| | x2 | |
P'(x)=0 ⇒ √a2−x2 − |
| =0 ⇒a2−x2−x2=0 /*2 |
| | √a2−x2 | |
to 4x
2= 2a
2 ⇒ 2x=
√2*a
i 2y=.......... =
√2b
P
max =
√2a*
√2b=
2ab
4 sty 17:45
Eta:
| | 1 | | 1 | |
P(ABC)= 2p(AOC)+P(ABO) , P(AOC)= |
| R2*sinα , P(ABO)= |
| R2*sin2α |
| | 2 | | 2 | |
P(α)= R
2sinα+0,5R
2sin2α = R
2(sinα+0,5sin2α)
P
'(α)=........... i dokończ
4 sty 18:07
Alois~: Eta bardzo dziękuję

mam 2 ale gdzieś się machnęłam i nie mogę znaleźć ( już przepisuję )
4 sty 19:09
Alois~:

P=1/2H 2R=HR
2* 1/2 rl + 1/2 r 2R =P
P= rl + rR
r (l+R) = HR
r (l+lcosα)= l
2 sinα cosα
V=1/3 R
2 Hπ
| | r3(1+cosα)3 | |
V=1/3 |
| |
| | (cosαsin2α) | |
V' = 1/3 r
3[−3(1+cosα)
2 (cosα−cos
3α)−(1+cosα)
3(−1+3cos
2α)
(1+cosα)
2(−2cosα−3cos
2α+1)=0
cosα=−1 v cosα=1/3
wyliczyłam sinα i podstawiłam do wzoru na V
| r3 | | 43 3 | | 16 | |
| |
| π..= |
| r3π |
| 3 | | 1/3 *8/9 | | 6 | |
czy to jest dobrze?
4 sty 19:24
Alois~: o prosze jak dodałam to już widzę że wyszlo jak w odpowiedzi
4 sty 19:26
Eta:
4 sty 22:02