oblicz granicę ciągu
marzenka: proszę niech to ktoś zrobi

oblicz granicę ciągu:
b
n=
√2n2+2n−
√2n2−2
3 sty 21:54
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru a − b = |
| |
| | a + b | |
| | 2n2 + 2n − ( 2n2 − 2) | |
bn = √2n2 + 2n − √2n2 − 2 = |
| = |
| | √2n2 + 2n + √2n2 − 2 | |
| | 2n + 2 | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez n ) |
| | √2n2 + 2n + √2n2 − 2 | |
| | 2 +2n | |
= |
| |
| | √2 + 2n + √2 − 2n2 | |
więc
| | 2 + 0 | | 2 | | 1 | | √2 | |
lim bn = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √2 + 0 + √2 − 0 | | 2 √2 | | √2 | | 2 | |
n →
∞
3 sty 22:09
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru a − b = |
| |
| | a + b | |
| | 2n2 + 2n − ( 2n2 − 2) | |
bn = √2n2 + 2n − √2n2 − 2 = |
| = |
| | √2n2 + 2n + √2n2 − 2 | |
| | 2n + 2 | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez n ) |
| | √2n2 + 2n + √2n2 − 2 | |
| | 2 +2n | |
= |
| |
| | √2 + 2n + √2 − 2n2 | |
więc
| | 2 + 0 | | 2 | | 1 | | √2 | |
lim bn = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √2 + 0 + √2 − 0 | | 2 √2 | | √2 | | 2 | |
n →
∞
3 sty 22:11
Ajtek:
229850 czekaliśmy na gotowca

.
3 sty 22:11
marzenka: naprawdę bardzo ci dziękuję, sama próbowałam ale nic mi z tego nie wychodziło
3 sty 22:14
Ajtek:
Ale mam gotowca. A nie wiele brakowało, abyś sama to zrobiła. Sukces
3 sty 22:17
ZKZ: I za pare dni bedzie link
marzenka jak obliczyc taka granice .......... Bardzo pilma pomoc
Bedzie wiadomo z e marzenka pisze kolokwium
3 sty 22:21
Ajtek:
Nie będzie tak, to jest pracka zaliczeniowa, wg mnie.
3 sty 22:24
marzenka: to jest to samo zadanie co tamto, tylko że tam podałam swoje obliczenia, które okazały się być
złe, a że po poprawieniu wychodziły mi nadal podobne wyniki więc poprosiłam o pomoc.
3 sty 22:25
3 sty 22:25
Ajtek:
Skoro tam poświęciłaś czas na zapisanie rozwiązania, to po dostaniu podpowiedzi wielu, mogłaś
się postarać o zapisanie swojego rozwiązania po tych podpowiedziach. Znaleźlibyśmy błąd, tak
jak zrobiliśmy to wcześniej

.
3 sty 22:33
marzenka: zwątpiłam już po prostu w siebie, wiem mój błąd
3 sty 22:36
Ajtek:
Powodzenia

.
3 sty 22:37