oblicz granicę ciągu
marzenka: bardzo proszę o sprawdzenie moich obliczeń w tym zadaniu z granicy ponieważ nie za bardzo to
rozumiem, a niestety jest to bardzo ważne żebym miała to dobrze:
oblicz granicę ciągu:
b
n=
√2n2+2n−
√−2n2−2
obliczenia:
| | √2n2+2n−√−2n2−2 | |
lim n→∞ |
| |
| | 1 | |
| | (√2n2+2n−√−2n2−2)*(√2n2+2n−√−2n2−2) | |
lim n→∞ |
| |
| | 1*(√2n2+2n−√−2n2−2) | |
| | 2n2+2n−(−2n2−2) | |
lim n→∞ |
| |
| | √2n2+2n−√−2n2−2 | |
| | 2n2+2n+2n2+2 | |
lim n→∞ |
| |
| | √2n2+2n−√−2n2−2 | |
| | 4n2+2n+2 | |
lim n→∞ |
| |
| | n*√2+2n−n*√2−2n2 | |
| | n2(4+2n+2n2) | |
lim n→∞ |
| |
| | n*√2+2n−n*√2−2n2 | |
0 0
↑ ↑
| | 4+2n+2n2) | |
lim n→∞ |
| |
| | √2+2n−√2−2n2 | |
↓ ↓
0 0
jeśli coś jest źle to proszę o obliczenia, z góry dziękuję
3 sty 20:58
Ajtek:
Jest "prawie" dobrze. Czyli źle

.
| | a2−b2 | |
a−b= |
| czyli powinnaś pomnożyć to ze znakiem +: |
| | a+b | |
√2n2+2n−
√−2n2−2=
| | √2n2+2n−√−2n2−2*√2n2+2n+√−2n2−2 | |
= |
| =... |
| | √2n2+2n+√−2n2−2 | |
3 sty 21:03
Krzysiek: na pewno koniec jest zły!
4/0= 0

Po drugie już początek jest niezrozumiały...
granica ciągu i masz
√−2n2−2 ?Przecież nie możesz mieć ujemnej liczby pod pierwiastkiem.
3 sty 21:04
Ajtek:
Oczywiście zapomniałem o nawiasach w liczniku

.
| | (√2n2+2n−√−2n2−2)*(√2n2+2n+√−2n2−2) | |
= |
| |
| | √2n2+2n+√−2n2−2 | |
3 sty 21:05
PW: Nie, w mianowniku (a więc i w liczniku) powinno być
√2n2+2n + √2n2−2.
Tak to się standardowo robi (coś jak czynność odwrotna do usuwania niewymierności z mianownika,
mówią żargonowo "mnożę przez sprzężenie")
Treść zadania zła, przecież nie istnieje √−2n2−2. Sprawdź, czy nie powinno być
lim (√2n2+2n − √2n2−2n)
3 sty 21:08
marzenka: przepraszam, rzeczywiście powinno być bez minusa, spróbuję jeszcze raz
3 sty 21:15
marzenka: poprawiłam wszystko i nadal mi wychodzi 4/0, ja się poprostu nie nadaję do matematyki ;c
3 sty 21:33
PW: A dostałaś
Dzielimy licznik i mianownik przez n i po sprawie.
3 sty 22:02