prosze o szybką odpowiedz
odp: ślusarze wykonują pracę o 15 godzin krócej, niż uczniowie. Jeżeli pracę rozpoczną uczniowie i
przepracują 18 h a następnie ślusarze w ciągu 6 h , to będzie wykonane 60% pracy. Ile h
potrzebują ślusarze w na wykonanie całej pracy ?
3 sty 19:22
Eta:
30 h
3 sty 19:40
odp: a jak to obliczyc?
3 sty 19:56
pigor: ... , niech
0< x= ? − szukany czas [h] całej pracy ślusarzy, to
modelem matematycznym zadania może być takie równanie
wymierne
18*1x+15+6*1x= 60%*1 /:6 ⇔
⇔ 3*
1x +15 +
1x=
110 /*10x(x+15) ⇔
⇔ 30x+10(x+15)= x(x+15) ⇔ 40x+150= x
2+15x ⇔
⇔ x
2−25x= 150 ⇔
x(x−25)= 30*5=
30(30−25) ⇒
x=30 [h] . ...
3 sty 20:07
odp: dziekuje
3 sty 20:13
odp: a jak zapisać w podobny sposób to zadanie:
Dwie sekretarki wykonały pracę w ciągu 12 godzin. Gdyby pierwsza wykonała sama połowę, a
następnie druga resztę, to zużyłaby 25 godzin. W ciagu 2 godzin mogą samodzielnie wykonać
pracę. W ciągu ilu godzin każda z nich wykona pracę

w sumie zrobiłem to na przykładzie układów równań ale jakbym chciał wprowadzić tylko jedną
niewiadomą to jak?
3 sty 20:58
3 sty 21:11
pigor: ...niestety masz tu w pytaniu 2 niewiadome, a w treści żadnej prostej
zależności między nimi , dlatego jednak układ równań wymiernych
np. taki:
| | 0,5 | | 0,5 | |
1x+1y=112 i |
| + |
| = 25 /*2 ⇔ |
| | 1x | | 1y | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ 1x+1y=112 i |
| + |
| = 50 ⇔ |
| | 1x | | 1y | |
⇔
x+yxy=
112 i x+y=50 ⇔ xy=50*12 i x+y=50 ⇔
⇔ xy=600= 30*20 i x+y=50 ⇒ (
x=30 i y=20) v (
x=20 i y=30) . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. a co robi to zdanie "
W ciągu 2 godzin mogą samodzielnie wykonać pracę"
w twojej treści zadania

.
3 sty 21:37
Saizou : basenowe zadania
3 sty 21:42
odp: nie mam pojęcia. tak mam podane.
3 sty 21:43
odp: no dokładnie.
3 sty 21:44