Wydajnosc
ja: 1. Dwie sekretarki wykonały pewną pracę w ciągu 12 godzin. Gdyby pierwsza wykonała sama połowę
pracy, a następnie druga resztę , to zużyłyby 25 godzin. W ciągu ilu godzin każda z sekretarek
, pracując oddzielnie , może wykonać tą pracę ?
1 lis 20:07
ja: naprawde nikt nie potrafi zrobic tego zadania?
1 lis 23:48
Bogdan:
x − liczba godzin na wykonanie całej pracy przez pierwszą sekretarkę,
y − liczba godzin na wykonanie całej pracy przez drugą sekretarkę.
| | 1 | | 1 | |
W ciągu jednej godziny pierwsza sekretarka wykonuje |
| pracy, druga |
| pracy, |
| | x | | y | |
| | 1 | |
a obie pracując razem w ciągu jednej godziny wykonują |
| pracy. |
| | 12 | |
Rozwiąż układ równań:
x + y = 50
2 lis 00:03
koko: 1/x+1/y=12
x+y=50
8 sty 17:17