Pochodne
Angelika: Pochodne:
arctg √1+x2
(x−3x2)sinx
e2x/1+lnx
Mam takie pytanie z jakich wzorów to zrobić 3 przykład to ze wzoru na dzielenie tak?
Drugi ze wzoru na mnożenie?
a pierwszy to jest pochodna złożona czy też ze wzoru na mnożenie?
Proszę o pomoc!
3 sty 18:42
Angelika: Chociaż ten 3 przykład też jak złożony wygląda już nie wiem ; c
3 sty 18:47
Janek191:
y = arctg
√1 + x2
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y' = |
| * ( √1 + x2)' = |
| * |
| *2 = |
| | 1 + (√1 + x2)2 | | 2 + x2 | | 2√1 + x2 | |
3 sty 18:49
Janek191:
Tak

3) Wzór na pochodną ilorazu , a potem na pochodną funkcji złożonej
3 sty 18:51
Angelika: A ok rozumiem czyli to jest podstawione do arctgx czyli to zlozenie ok 2 przykład to chyba
normalnie mnożenie tak ? wyszło mi (1−6x)*sinx+cosx(x−3x2) a 3 jak z dzielenia ale tez
pewnie złożone bo trzeba e2x jako x tak?
3 sty 18:53
Angelika: i jeszcze jedno skąd wynika to razy 2 na końcu w tym przykladzie co zrobiles bo jakos nie moge
to tego dojsc
3 sty 19:15
Angelika: POMOŻE KTOŚ :C?
3 sty 19:29
3 sty 19:30
john2: (e2x)' = e2x * (2x)'
3 sty 19:31
Angelika: Ok to już rozumiem tylko jeszcze w tym przukładzie janka dlaczego na koncu jest razy 2 a nie
razy 2x?
3 sty 19:35
3 sty 19:38
Angelika: Ok czyli już wszystko jasne

Dziękuje za pomoc !
3 sty 19:38
Angelika: O ile się nie pomyliłam to w ostatnim wyszło mi e2x(1+lnx)−e2x(1/x)
3 sty 19:42
3 sty 19:49
john2: Zniknęła dwójka i mianownik i nie pozbyłaś się mianownika z licznika ( chodzi o 1/x).
3 sty 19:50
john2: Początek ma wyglądać tak:
| (e2x)' * (1 + lnx) − e2x * (1 + lnx)' | |
| |
| (1 + lnx)2 | |
3 sty 19:54
Angelika: Z mianownikiem rozumiem ale z ta 2 juz nie musze jakoś do tego dojsc ; )
3 sty 19:59
Angelika: no to mam taki poczatek
3 sty 20:00
john2: Tak jak pisałem wcześniej: (e
2x)' = e
2x * (2x)' = e
2x *
3 sty 20:01
Angelika: czyli mam e2x*(2x)'*(1+lnx)−e2x* (1)'+(lnx)'/(1+lnx)2
3 sty 20:02
Angelika: (2x)'=(2)'*(x)' = 0 +1=1
3 sty 20:03
john2: No tylko nawias zgubiony. Na końcu licznika ma być −e2x * [ (1)' + (lnx)' ]
3 sty 20:04
Angelika: aaaaa zle to jest 2 razy (x)' sorry
3 sty 20:04
3 sty 20:04
Angelika: już się poprawiłam przed tobą zle patrzyłam sorry za takie motanie ale jeszcze 1 znak zapytania
skad się wzieło tam 2x+2xlnx czemu tam nie ma samego 2?
3 sty 20:12
john2: Mnożyliśmy licznik i mianownik przez x, żeby pozbyć się "mianownika z licznika". Wolfram
pomnożył to, co było w pierwszym nawiasie przez x. Ale wynik nie musi wyglądać idealnie tak
samo, jak podaje wolfram.
3 sty 20:17
Angelika: Ok wszystko rozumiem . Dziękuje za wyrozumiałość i cierpliwość
3 sty 20:18
Janek191:
Tak − powinno być *2x
3 sty 21:57