calka
bonieea: potrzebuje rozwązać całke łatwą.. ale ja dopiero zaczynam się uczyć i potrzebuje po kolei krok
po kroku jak ją rozwiązać. ∫x/pierw 2+2xkwadratdx
Mam nadzieje ze zrozumiale napisalem
3 sty 17:36
3 sty 17:37
bonieea: tylko ze ja potrzebuje z innego podstawienia. Musi byc podstawiony mianownik ale bez
pierwiastka czyli t= 2+2x2 poniewaz tak jest na etrapeze i nie chce sobie mieszac
3 sty 17:49
Krzysiek: ? Musi? Przecież to Ty masz sobie liczyć jak chcesz najwygodniej,albo uczyć się jak będzie
najlepiej podstawiać a nie,że takie musi być i koniec a tamto jest złe bo na etrapezie tak nie
jest...
no i masz to podstawienie: t=2+2x2
i wiesz co dalej z tym trzeba zrobić?
I staraj się to czytelnie zapisywać.
3 sty 18:05
bonieea: tzn wiesz.. chce sie nauczyc rozwiazywac jedna metoda i nie chce sobie mieszac dlatego tak
napisałem. Jakbyś mógł mi rozwiązać tak jak prosiłem byłbym wdzięczny. Wynik mi wyszedł inny
niż robiony taką metodą jak wyżej i dlatego ten wątek powstał
3 sty 18:07
Krzysiek: To napisz jak rozwiązywałeś to sprawdzę gdzie jest błąd, może go nie ma?
Wyniki mogą wychodzić różne (tzn mogą różnić się o stałą )
3 sty 18:12
bonieea: wiec tak. Podtawiłem t=2+2x
2, dt=4xdx i wygladalo to nastepujaco
1/4∫dt/
√t = 1/4∫t
−12 dt = −
18 x
23 t
32
na koncu chodzi o to ze t do tej potegi ale mysle ze sie polapiesz
3 sty 18:19
PW: Musi to dać się sprawdzić przez różniczkowanie, to znaczy
∫f(x)dx = F(x) ⇔ F'(x) = f(x).
Ja widzę to tak:
| | 1 | | 2x | |
√2x2+2 ' = |
| •4x = |
| , |
| | 2√2x2+2 | | √2x2+2 | |
a więc po podzieleniu obu stron przez 2
| | 1 | | x | |
[ |
| √2x2+2] ' = |
| . |
| | 2 | | √2x2+2 | |
no to już znam odpowiedź na pytanie o
3 sty 18:26
bonieea: w ten sposob nie zlapie tego.. niestety.
3 sty 18:31
Krzysiek: ∫dt/√t=2√t
czyli masz 1/4*2√t+C=1/2√2+2x2+C
3 sty 18:52
bonieea: juz znaazlem blad

w obliczeniach dawalem 1/2 zamiast −1/2 przy pierwiastku.. wszystjko sie
zgadza i dziekuje za naprowadzenie na blad
3 sty 19:18