matematykaszkolna.pl
calka bonieea: potrzebuje rozwązać całke łatwą.. ale ja dopiero zaczynam się uczyć i potrzebuje po kolei krok po kroku jak ją rozwiązać. ∫x/pierw 2+2xkwadratdx Mam nadzieje ze zrozumiale napisalem
3 sty 17:36
3 sty 17:37
bonieea: tylko ze ja potrzebuje z innego podstawienia. Musi byc podstawiony mianownik ale bez pierwiastka czyli t= 2+2x2 poniewaz tak jest na etrapeze i nie chce sobie mieszac
3 sty 17:49
Krzysiek: ? Musi? Przecież to Ty masz sobie liczyć jak chcesz najwygodniej,albo uczyć się jak będzie najlepiej podstawiać a nie,że takie musi być i koniec a tamto jest złe bo na etrapezie tak nie jest... no i masz to podstawienie: t=2+2x2 i wiesz co dalej z tym trzeba zrobić? I staraj się to czytelnie zapisywać.
3 sty 18:05
bonieea: tzn wiesz.. chce sie nauczyc rozwiazywac jedna metoda i nie chce sobie mieszac dlatego tak napisałem. Jakbyś mógł mi rozwiązać tak jak prosiłem byłbym wdzięczny. Wynik mi wyszedł inny niż robiony taką metodą jak wyżej i dlatego ten wątek powstał emotka
3 sty 18:07
Krzysiek: To napisz jak rozwiązywałeś to sprawdzę gdzie jest błąd, może go nie ma? Wyniki mogą wychodzić różne (tzn mogą różnić się o stałą )
3 sty 18:12
bonieea: wiec tak. Podtawiłem t=2+2x2, dt=4xdx i wygladalo to nastepujaco 1/4∫dt/t = 1/4∫t −12 dt = −18 x 23 t 32 na koncu chodzi o to ze t do tej potegi ale mysle ze sie polapiesz emotka
3 sty 18:19
PW: Musi to dać się sprawdzić przez różniczkowanie, to znaczy ∫f(x)dx = F(x) ⇔ F'(x) = f(x). Ja widzę to tak:
 1 2x 
2x2+2 ' =

•4x =

,
 22x2+2 2x2+2 
a więc po podzieleniu obu stron przez 2
 1 x 
[

2x2+2] ' =

.
 2 2x2+2 
no to już znam odpowiedź na pytanie o
 x 

dx
 2x2+2 
3 sty 18:26
bonieea: w ten sposob nie zlapie tego.. niestety.
3 sty 18:31
Krzysiek: ∫dt/t=2t czyli masz 1/4*2t+C=1/22+2x2+C
3 sty 18:52
bonieea: juz znaazlem blad emotka w obliczeniach dawalem 1/2 zamiast −1/2 przy pierwiastku.. wszystjko sie zgadza i dziekuje za naprowadzenie na blad emotka
3 sty 19:18