pochodna
zaq: Jak policzyc pochodna? w wyniku koncowym brakuje mi jednego kwadratu
y=xe−x2
y'=?
bo mi wychodzi e−x2−2xe−x2
a powinno wyjsc e−x2−2x2e−x2
3 sty 10:17
3 sty 10:37
john2: Chyba jednak nie, bo:
(x)' * e−x2 + x * (e−x2)'
(e−x2)' = e−x2 * (−x2)'
3 sty 10:43
3 sty 10:44
Ajtek:
I wychodzi z kwadtatem:
y'=x'*e−x2−x*(e−x2)'*(−x2)'=...
3 sty 10:46
zaq: no ale pochodna
(−x2)'=−2x czy nie?
3 sty 10:46
Ajtek:
Tak, ale masz jeszcze wcześniej x*e−x2
3 sty 10:47
Ajtek:
...+x*(e−x2)'*(−x2)'=e−x2+x*e−x2*(−2x)=...
3 sty 10:49
zaq: a no faktycznie. dzieki wszystkim

taki glupi blad
3 sty 10:50
Ajtek:
Powodzenia

.
3 sty 10:50