ekstrema
luiza: znaleźć wszystkie ekstrema funkcji
fx=x+1x
wyszło mi, że brak . Poprawnie ?
2 sty 23:47
Ajtek:
229702, tutaj masz swój wątek!
2 sty 23:49
ZKS:
Źle. Pokaż jak liczysz pochodną.
2 sty 23:51
ciekawsky: przez ekstrema rozumiesz minimum/maksimum lokalne?
jeśli tak to są
2 sty 23:51
luiza: pochodna to 1+1/x2
3 sty 00:46
ICSP: f(x) = − f(−x) zatem funkcja jest nieparzysta
dla x > 0 zachodzi nierówność miedzy średnimi stąd :
mamy minimum dla x = 1 i wynosi ono 2
Z nieparzystości imamy od razu maksimum w x = −1

Chyba można tak zrobić, ale licz pochodna
3 sty 00:48
5-latek: pochodna zle policzylas . Popraw
3 sty 00:56
ZKS:
Jasne i jest to dużo lepszy pomysł niż pochodne. Ale jestem przekonany iż autorka tematu nie
będzie wiedziała skąd ta 2 po prawej.
3 sty 00:57