monotonicznosc
luiza: znaleźć przedziały monotoniczności funkcji.
f(x)= 4x−1x
1. df X należą do R\{0}
2.f'=(4x−1x)'= 4− 1x2
3.4− 1x2=0
i teraz mam problem, ponieważ jeżeli wykonam działanie /*x2 to skrócą mi się wszystkie x. Jak
znaleźć miejsca zerowe a jeżeli ich nie ma to jak rozwiązać zadanie ?
2 sty 22:39
luiza: tam jest 4−1/x2
2 sty 22:40
Aga1.: Nie ma miejsc zerowych.
Pochodna przyjmuje wartości dodatnie dla x≠0
2 sty 22:43
Ajtek:
1=−4x
2
Wniosek.....
2 sty 22:47
luiza: ale jestem durna

dzięki
2 sty 22:57