pochodne
Kasia: Obliczyć f'(x) i f"(x) oraz rozwiązać równania: f'(x)=0, f"(x)=o dla f(x)=x2−x3
2 sty 22:49
Ajtek:
359 Łap wzorki i licz

.
2 sty 22:52
Kasia: to wystarczy tylko obliczyc pochodna i druga pochodna a potem przyrownac do zera?
2 sty 22:55
ciekawsky: f'=2x−3x2
−3x2+2x=0
x=0 v x=2/3
2 sty 22:56
Kasia: bo juz mie się od tych zadań wszystko myli nie moge sie polapać w tym a za dwa dni egzamin
2 sty 22:56
Ajtek:
Tak, dokładnie tak

.
Sprawdzę, jeżeli masz wątpliwości.
2 sty 22:56
Ajtek:
ciekawsky podpowiedz, a nie licz
Kasia chce się nauczyć, nie czeka na gotowca.
2 sty 22:57
Kasia: a moze jeszcze wytlumaczylby mi ktos takie zadanie:
Wyznaczyc max f(x) i min f(x) jeżeli f(x) 1/2x2−x−4 , A=<−3,2>
2 sty 22:59
Kasia: pasowało by to wkoncu ogarnać tak wiec dzieki dotychczasowa pomoc
2 sty 23:00
Ajtek:
To jest f.kwadratowa. Liczysz f(−3) i f (2). Sprawdź również, czy wierzchołek tej parabolki
znajduje się w tym przedziale. Jeżeli się znajduje to dla f(xw) funkcja przyjmuje minimum,
ponieważ a=0,5>0
2 sty 23:02
Ajtek:
Swoją drogą to zadanie: "Wyznaczyc max f(x) i min f(x) jeżeli f(x) 1/2x2−x−4 , A=<−3,2>", to
poziom szkoły średniej, profil podstawa.
2 sty 23:06
Kasia: Dziękuje za pomoc już mi sie neico rozjaśniło
2 sty 23:06
Kasia: no to powiem ci ze moja szkola srednia byla jaks zbrakowana w tej matmie bo nawet o tym nie
slyszalam ;0
2 sty 23:07
Ajtek:
O f. kwadratowej nie słyszałaś
2 sty 23:07
Kasia: nie o funkcji tak ale w szkole nie liczylismy min i max z wykozrystaniem granic funkcji itp
2 sty 23:11
Ajtek:
Jeżeli masz to zrobić z granicami to inna sprawa, tego w średniej nie ma.
2 sty 23:12
Kasia: na wykładach liczylismy najpierw wlasnie te dwa punkty potem pochodna i przyrownywalismy do
zera i dalej juz nie mam pojecia jak i co skad sie bralo
2 sty 23:15
Ajtek:
Tego już też nie pamiętam. Muszę chwile pomyśleć

Masz policzyć min i max tej f(x) 1/2x2−x−4 , A=<−3,2> w ym przedziale przy pomocy granic czy
pochodnej

O 23:11 piszesz o granicy, natomiast o 23:15 o pochodnej. Zaczynam głupieć
2 sty 23:18
Kasia: bo wiesz ja sam do konca nie wiem

na wykladach obliczalismy pochodna
2 sty 23:22
Kasia: tu chodzi chyba o wyznaczenie ekstrema lokalne punktu?
2 sty 23:24
Ajtek:
Masz notatki to działaj

. A skoro z pochodnej to lecisz z pochodnej.
2 sty 23:25
Kasia: ok dzieki za pomoc musze jakos dać rade może do jutra ogarne
2 sty 23:26
Ajtek:
Nie masz wyjścia, powodzenia

.
2 sty 23:29