Znaleźć boki trójkąta prostokątnego wiedząc, że jego obwód wynosi 12, zaś wysoko
ksenia: Znaleźć boki trójkąta prostokątnego wiedząc, że jego obwód wynosi 12, zaś wysokość poprowadzona
na przeciwprostokątną jest równa .
2 sty 21:59
Aga1.: Ile wynosi wysokość?
2 sty 22:02
ksenia: 12/5
2 sty 22:04
Aga1.:
![rysunek](rys/90045.png)
a+b+c=12
b
2=h
2+(c−x)
2
h
2=x*(c−x)
a
2=x
2+h
2
Nic prostszego nie przyszło mi do głowy
2 sty 22:13
ksenia: dziękuję
2 sty 22:18
Eta:
Można też tak:
a+b+c= 12 ⇒ a+b= 12−c
a
2+b
2=c
2 ⇒ (a+b)
2−2ab= c
2 ⇒ (12−c)
2−2hc=c
2
| 24 | |
teraz dokończ ; 144−24c− |
| c=0 |
| 5 | |
2 sty 22:25
ksenia: obliczylam dzięki
2 sty 22:57
ksenia: skąd eta wzięła h= a*b/c?
6 sty 23:05
ksenia: albo Aga : h2=x*(c−x)
6 sty 23:09
Bizon:
... przekształcenie proporcji z podobieństwa trójkątów −
6 sty 23:09
ksenia: a/c=h/b
6 sty 23:15
ksenia: a to działanie u Ety? (a+b)2−2ab= c2
6 sty 23:23
Bizon:
wzór skróconego mnożenia −
6 sty 23:24
ksenia: a2 + b2= a2 +2ab+ b2 = (a2+b2) + 2ab
skąd jest − 2ab?
6 sty 23:26
5-latek: ze wzoru skroconego mnozenia
(a+b)2=a2+2ab+b2
czyli a2+b2=(a+b)2−2ab
6 sty 23:28
Bizon:
nie możesz tak pisać a2 + b2= a2 +2ab+ b2 ...
6 sty 23:29
ksenia: dlaej nie wiem skąd ten minus
− 2ab
6 sty 23:36
Bizon:
a2+b2=a2+b2+2ab−2ab=(a+b)2−2ab
6 sty 23:39
marta: b. Obliczyć kąty trójkąta ABC, jeżeli środkowa i wysokość poprowadzona z wierzchołka C dzielą
kąt na trzy równe części.
5 gru 18:52
5 gru 21:43