Trygonometria
Master: Pomocy!
Znaleźć miary kątów trójkąta, w którym wysokość i środkowa poprowadzone z jednego z
wierzchołków dzielą kąt przy tym wierzchołku na 3 równe części.
Sry za brak rysunku, ale nie wiem jaki najlepiej narysować.
3 maj 22:20
3 maj 22:28
Master: Dzięki wielkie
3 maj 22:29
Eta:
| | 2a | | b | | 1 | |
a=b*sinα i |
| = |
| ⇒ cos2α= |
| ⇒ 2α=60o |
| | sinα | | cos2α | | 2 | |
odp: trójkąt ABC jest prostokątny o kątach 30
o,60
o, 90
o
3 maj 22:49
Mila:

AE
→ dwusieczna kąta DAB⇔|DE|=|EF|
ΔEFB− Δ o kątach 60
o, 90
o, 30
o
90−2α=30:
α=30
o
|∡ACB|=60
o
|∡CAB|=90
o
8 gru 00:52