procenty
Ola: cenę bluzki podwyższono o 30%, a następnie obniżono o 20 %, Jak i o ile procent zmieni sie
ostateczna cena do w stosunku do początkowej?
2 sty 21:12
pigor: ..., niech
c − cena początkowa, to
c → 30%c → 80%(130%)c= 8*13%c= 114%c, a więc
cena c wzrosła o 14% . ...
2 sty 21:17
Eta:
1,3*0,8=1,04 cena wzrosła o
4%
pigor pewnie jeszcze po Sylwestrze "trzyma procenty"
2 sty 21:23
Ola: haha, właśnie coś mi sie nie zgadzało z odpowiedzią. wielkie dzięki
2 sty 21:25
2 sty 21:26
Ostry :D: Jeżeli bluzka kosztuje np 100zł
po podwyższeniu kosztowała 130zł
poźniej nasze 130 zł obniżono o 20% czyli zmniejszyła się o 26zł
bluzka będzie kosztowała 104 zł
(104−100)100 = {4}{100} bo w stosunku do początkowej podrożeje o 4 % czyli o {4}{100}
2 sty 21:26
5-latek: Ola . Ty chytrusie . Nie zgadzalo cI sie ?
2 sty 21:30
wixa: Olciu weź się sama do nauki

albo napisz do swojej kochanej koleżaneczki z humana
2 sty 21:35
Ola: właśnie nieee, pomimo że wogóle nie ogarniam matematyki

jestem tutaj pierwszy raz i na
pewno jeszcze tutaj wrócę
2 sty 21:36
Ola: zuzia, ograniczam imprezy, biore sie za nauke

więc nie pisz wixa..
2 sty 21:37
wixa: oo loool

ograniczasz imprezki powiadasz? a %%% liczysz xd
2 sty 21:38
pigor: ..., o kurcze i co ja bym bez Ciebie
Eta zrobił

, a 2 razy mnożyłem
8*13 w swojej pamięci operacyjnej i co

i taka ściema; przepraszam.
2 sty 21:42
Ola: kurde, musze
2 sty 21:43
Eta:
2 sty 21:43
Agusia: o prosze jak mi sie koleżaneczki o procentach rozpisały, no ładnie ładnie...
2 sty 21:52