wyznacz
Szymon: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie (x3 + 4x2 −2x − 8)−x2 −3x
+4 = 0
tam powinno być −x2 . Jakaś wskazówka?
2 sty 21:05
Ajtek:
Kiedy liczba podniesiona do jakiejś potęgi jest równa 0?
ab=0
2 sty 21:07
bezendu:
x3+4x2−2x−8=0
x2(x+4)−2(x+4)=0
(x+4)(x2−2)=0
(x+4)(x−√2)(x+√2)
−x2−3x+4=1 dobrze przepisałeś ''potęgę''
Nie wychodzą ładne wyniki.
2 sty 21:09
Ajtek:
bezendu, a co Ciebie potęga interesuje
2 sty 21:10
Szymon: kiedy a = 0 ?
2 sty 21:11
Ajtek:
Szymon
2 sty 21:11
Szymon: haha dzięki, ciężko się myśli jakoś
2 sty 21:12
Ajtek:
Powodzenia

.
2 sty 21:12
bezendu:
Oj
Ajtek przecież potęga musi być <0 żeby zachodziła ta równość

−x
2−3x+4>0
x
2+3x−4<0
Tam nie powinno być tej 1
2 sty 21:14
Ajtek:
bezendu czy dla pierwiastków podstawy, potęga się zeruje?
2 sty 21:16
bezendu:
Musisz rozwiązać nierówność x
2+3x−<0
Δ=3
2+16=25
√Δ=5
x∊(−4,1)
x
3+4x
2−2x−8=0
x
2(x+4)−2(x+4)=0
(x+4)(x
2−2)=0
(x+4)(x−
√2)(x+
√2)=0
x=−4∉D x=
√2∉D x=−
√2∊D
x=−
√2 to jest rozwiązanie
Kiedyś
Mila pomagała mi w podobnym zadaniu, więc 1000% pewności, że jest ok.
2 sty 21:18
Ajtek:
Nie będę się sprzeczał z Tobą, ani tym bardziej z Milą.
Liczba podniesiona do jakiejś potęgi jest równa 0 ⇔ gdy sama jest równa 0. W tym przypadku, wg
mnie, wystarczy znaleźć pierwiastki podstawy i sprawdzić czy potęga się nie zeruje dla
któregoś pierwiastka.
2 sty 21:22
bezendu:
Co jak co
Ajtek ale teraz gadasz głupoty

jeśli potęga była by ujemna to wielomian przechodzi do mianownika. Dlatego potęga musi być >0
2 sty 21:22
Ajtek:
A faktycznie. Sorry, wyłączyłem myślenie

.
2 sty 21:27
Szymon: dzięki wam wszystkim za pomoc
2 sty 21:29
bezendu:
Jeszcze poczekajmy na głos fachowca
2 sty 21:30
Ajtek:
Głos fachowca już jest zbędny. bezendu ma rację.
ab=0 ⇔ b>0 i a=0
2 sty 21:32
Eta:
2 sty 21:32
bezendu:
No i gitara !
2 sty 21:32
2 sty 21:34
bezendu:
Pierwsze z prawej
2 sty 21:34
Eta:
2 sty 21:34
bezendu:
Ale mojej prawej, Twojej lewej
2 sty 21:36
2 sty 21:37
bezendu:
To nie mój gust muzyczny
2 sty 21:40
Ajtek:
Rozumiem, wiek robi swoje

.
2 sty 21:42
2 sty 21:52
Ajtek:
niewidoczny Ozziego znam

. A cover wiadomo kogo. Swoją drogą zacny.
2 sty 21:55
5-latek: To bylo na ukojenie
2 sty 21:57
ZKS:
Możecie podawać więcej linków.
2 sty 21:58
Ajtek:
Siema
ZKS 
.
2 sty 21:59
ZKS:
Witam w nowym roku
Ajtek.
2 sty 22:01
Ajtek:
Również witam po dłuższej nieobecności

.
2 sty 22:02
2 sty 22:03
Ajtek:
Jak pomożesz
adasiowi to dostaniesz nagrodę ode mnie

.
2 sty 22:04
ZKS:
Hejo
Eta.

Zobaczę czy będę potrafił pomóc.
2 sty 22:05