Wartość bezwzględna
Zuz: Zaznacz na osi liczbowej rozwiązania równania:
2|x−2|=4 i 3|1−x|=9.
2 sty 17:10
Kaja: 2|x−2|=4 /:2
|x−2|=2
x−2=2 lub x−2=−2
x=4 lub x=0
zaznacz na osi
albo jak masz |x−2|=2, to zaznacz na osi liczbę 2 i odlicz od tej zaznaczonej liczby dwa w
prawo i dwa w lewo i to będą rozwiązania
2 sty 17:12
Kaja: 3|1−x|=9 /:3
|1−x|=3
|x−1|=3
zaznacz na osi liczbę 1 i odlicz trzy w prawo i trzy w lewo od zaznaczonej liczby (czyli 1) −
rozwiązania to 4 i −2
2 sty 17:14
Zuz: Dzięki!
2 sty 17:14
Zuz: A jak obliczyć : | √3 − 2 | + | 1 − √3 |?
2 sty 17:16
2 sty 17:17
Zuz: Dobrze, 5−latek. Przećwiczę

Dzięki za link. Wytłumaczycie mi to wyżej?
2 sty 17:19
Kaja: zauważ, że √3−2≈1,7−2=−0,3<0 zatem opuszczając wartość bezwzględną należy zmienić znak
wyrażenia w wartości bezwzględnej na przeciwny, czyli |√3−2|=−(√3−2)=−√3+2
podobnie 1−√3≈1−1,7=−0,7<0, zatem |1−√3|=−(1−√3)=−1+√3.
zatem |√3−2|+|1−√3|=−√3+2−1+√3=1
2 sty 17:19
pigor: ..., ja pytanie rozumiem jako koniunkcję dwóch równań, czyli układ tak :
2|x−2|=4 i 3|1−x|=9. ⇔ |x−2|= 2 i |x−1|= 3 ⇔
⇔ (x−2= −2 v x−2= 2) i (x−1= −3 v x−1= 3) ⇔
⇔ (x= 0 v x= 4) i (x= −2 v x= 4) ⇔
x=4 − szukany punkt na osi OX . ...
2 sty 17:21
Kaja: tylko, że tam pisze nie układu równań tylko równania
2 sty 17:22
5-latek: Jestem mile zaskoczony

Jesli wiemy co to jest wartosc bezwzgledna i jak opuszczamy moduly to jest prosto
Mamy |x|=x gdy x>=0 czyli opuszcajac modul nie zn mieniamy znaku na przeciwny i |x|=−x
gdy x<0 czyli opuszcajac modul zmieniamy znak na przeciwny . Wniosek jest taki ze wartosc
bezwzgledna ni moze byc ujemna
No to teraz policzmy
√3−2 to jest wieksze od 0? czy mniejsze ?
2 sty 17:25
Zuz: mniejsze
2 sty 17:26
5-latek: NO to opuszcajac modul zmieniamy znak na przeciwny czyli |√3−2|=−(√3−2)=−√3+2
Teraz to samo 1−√3 czy <0 czy >0 i napisz ile to bedzie jak opuscisz modul
2 sty 17:31
pigor: ... , |1−√3|= −1+√3 , bo 1−√3< 0
2 sty 17:36
5-latek:
2 sty 17:38
pigor: ..., przepraszam, może to nie było do mnie pytanie, ale dopowiem, że tak
właśnie "działa" definicja modułu (wartości bezwzględnej) , czyli funkcji f(x)= |x| .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 sty 17:45