5-latek: zrozpaczona=
angelina
A dlaczego porazka ?
Bo do tej pory nie rozwiazalam ani jednego przykladu lub za malo zeby umiec.
Niestety taka jest smutna prawda

A jeszzce smutniejsze jest to ze za dwa lata bedzie tu pisac posty blagalne o pomoc dlatego ze
bedzie chciala pisac
maturę
PW:
Po lewej stronie dodajemy sprowadzając do wspólnego mianownika, na przykład
| 2 | | 1 | |
| + |
| zrobiłabyś biorąc wspólny mianownik 7•6: |
| 7 | | 6 | |
| 2 | | 1 | | 2•6 | | 1•7 | | 12+7 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| . |
| 7 | | 6 | | 7•6 | | 6•7 | | 7•6 | |
Mamy dosłownie te same działania, tyle że bardziej abstrakcyjnie − zamiast 7 jest x, a zamiast
6 jest x−1,
| 2 | | 1 | | 2•(x−1) | | 1•x | | 2(x−1)+x | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| x | | x−1 | | x(x−1) | | x(x−1) | | x(x−1) | |
| | 2x−2+x | | 3x−2 | |
|
| = |
| . |
| | x(x−1) | | x(x−1) | |
Teraz przyrównujemy to do zera, bo takie było polecenie − rozwiąż równanie
Jak wiadomo mianownik nie ma wpływu na zerowanie się ułamka − zerem musi być licznik, to znaczy
3x − 2 = 0
3x = 2
To już jest rozwiązanie, na początku nauki na wszelki wypadek i żeby sobie uprzytomnić czego
właściwie szukaliśmy − sprawdzamy:
| | 2 | |
− dla x= |
| lewa strona równania jest równa |
| | 3 | |
| 2 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| + |
| = 2• |
| + |
| = 3 − 1• |
| = 3 − 3 = 0, |
| | | | 2 | | | | 1 | |
a więc lewa strona równania jest równa prawej − rozwiązanie jest poprawne.
| | 2 | |
Odpowiedź: Zbiorem rozwiązań równania jest zbiór jednoelementowy { |
| } (można też |
| | 3 | |
| | 2 | |
powiedzieć, że równanie ma jedno rozwiązanie x= |
| ). |
| | 3 | |
| | 2 | |
Rozwiązanie jest, i to poprawne − bo sprawdziliśmy. że x= |
| jest rozwiązaniem − ale |
| | 3 | |
zazwyczaj wymaga się, żeby na początku określić dziedzinę równania − w tym wypadku powiedzieć,
że ułamki występujące w równaniu nie mają sensu, gdy x=0 lub x=1. Standardowo zapisujemy:
D = R\{0, 1}. Po takim zastrzeżeniu można wyliczonego "kandydata na rozwiazanie" nie
| | 2 | |
sprawdzać,jedynie zauważyć, że x= |
| należy do dziedziny, zatem jest rozwiązaniem. |
| | 3 | |
Nie bądź zrozpaczona, bo robi się smutno. Po prostu ćwicz, to nie jest takie trudne jak
się wydaje na początku.