matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że...
Stach:
Zad.1 Wykaż, że jeśli liczby a, b, c są dodatnie i a + b + c = 12, to abc ≤ 64. Zad.2 Wykaż, że jeśli liczby a, b, c są dodatnie i a
2
+ b
2
+c
2
= 108, to a + b + c ≤ 18.
48
Zad.3 Wykaż, że jeśli a jest większe od 0, to a
3
+
≥ 32.
a
1 sty 22:35
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/forum/229515.html
1 sty 22:37
Janek191:
z.1
a + b + c
a > 0 , b > 0 , c > 0 i a + b + c = 12 ⇒
= 4
3
oraz
a + b + c
3
√
a*b*c
≤
= 4
3
zatem a*b*c ≤ 4
3
= 64 ckd.
1 sty 23:04
pigor:
..., z nierówności między średnia arytmetyczna i kwadratową
1
3
(a+b+c) ≤
√
1
3
(a
2
+b
2
+c
2
)
⇒ ⇒ a+b+c ≤ 3
√
1
3
*108
= 3
√
36
= 3*6=
18
c.n.w. . ...
1 sty 23:57
karp:
δδβ←→∑
13 lis 12:57
jc:
a>0
a
3
+ 48/a
a
3
+ 16/a + 16/a + 16/a
=
≥
4
√
16
3
= 8
4
4
48
a
3
+
≥ 32
a
13 lis 13:17