:))
HUGO: Witajcie moi mili

Wszystkiego najlepszego z okazji nowego roku! Ponownie pewien problem:
Mam pytanie: Kiedy x należy do zbioru pustego a kiedy należy do liczb rzeczywistych.
Przykłady: ujemna delta, ujemna wartość z 'x' do kwadratu, inne.
Rozwiązuje sb dwa równania z wartością bezwzględną i wychodzi mi: x=2 (i) x
2=−2
zatem x = 2 czy x = pusty.
Chodzi mi o ogólne zasady kiedy jest pusty a rzeczywisty.
1 sty 21:17
Radek:
x2=−2 sprzeczność, żadna liczba podniesiona do 2 nie da liczby ujemnej.
1 sty 21:33
`humanista: 2...
Sprawdź w słowniku znaczenie słowa i
1 sty 21:36
HUGO: czyli jak jest sprzeczność to zbiór pusty?
1 sty 21:41
Aga1.: Najlepiej podaj konkretny przykład do rozwiązania.
1 sty 21:47
HUGO: jak x2 = −1
to żadna liczba nie spełnia czyli zbiór pusty
a gdy Δ<0
to każda liczba spełnia?
xeR?
1 sty 21:47
HUGO: :(? dobrze myśle?
1 sty 22:02
Aga1.: x2=−1
czyli x2+1=0
Δ<0
z tego wynika,że równanie nie ma rozwiązania.
1 sty 22:05
Aga1.: Ogólnie równanie
ax2+bx+c=0, a≠0
nie ma rozwiązań gdy Δ<0.
Może myślisz o nierównościach.
1 sty 22:08
HUGO: Dobrze, skoro nie ma rozwiązania to x należy w tym wypadku do zbioru pustego czy rzeczywistego?
1 sty 22:13
Eta:
Jak nie masz "kasy" , to masz ...
pusto w portfelu ( tak?
1 sty 22:14
Radek:
Ej a jest takie coś jak kredyt i karta
1 sty 22:15
Eta:
Biednym nie dają kredytów
1 sty 22:18
Radek:
Mogą dom zastawić albo coś innego
1 sty 22:21
HUGO: Dziękuję

A proszę o jakiś jeden przykład kiedy x e R, prosze o jakikolwiek
1 sty 22:22
1 sty 22:25
1 sty 22:26
HUGO: juz ogarniam
1 sty 22:27
1 sty 22:28
1 sty 22:29
HUGO: dziękuję : ) !
1 sty 23:01