Dany jest wykres funkcji...
Robis:

Dany jest wykres funkcji f(x)=ax+b . Podaj znaki współczynników a i b.
1 sty 20:00
Radek: a<0
b>0
1 sty 20:02
5-latek: Jakbys nie widzial to funkcja ta jet malejaca wiec a jakie ?
Przecina os OY powyzej osi OX? czy ponizej osi OX? wiec jakie jest b ujemne ? czy dodatnie
?
https://matematykaszkolna.pl/strona/41.html poczytaj sobie
1 sty 20:05
pigor: ..., otóż z rysunku widać, że
b >0 jako rzędna y punktu (0,b)na OY, natomiast
a<0 , bo f malejąca . ...
1 sty 20:12
Eta:
Ooo ...
pigor się obudził
1 sty 20:14
Robis: To np.
a<o , a= U{1} 32
1 sty 20:17
Robis: Aha dzięki wielkie
1 sty 20:18
Robis:

A to na tym teraz wykresie będzie
b<0 a
a>0 bo funkcja rosnąca?
1 sty 20:23
5-latek: Tak .
I zapamietaj sobie ze jesli mamy wzor funkcji liniowej w postci y=ax+b to wspolczynnik
b informuje nas w jakim punkcie wykres funkcji przecina os OY
Przyklad y=2x+8 to od razu widzisz ze wykres przecima os OY w punkcie (0,8) (czyli x=0 i
y=8)
y=x−3 to juz widzisz ze przecina w punkcie (0,−3) ( czyli x=0 i y=−3)
1 sty 20:29
Robis:

aha a to przy tym wykresie będzie tak jak przy pierwszym
a<0 b>0
1 sty 20:34
5-latek: No nie

!
a>0 ale zobacz czy b>O?
Przeczytaj jeszce raz moj post wyzej OK?
1 sty 20:37
5-latek: Albo inaczej
Odpowiedz sobie na pytanie . Jakie sa yki ponizej osi OX ?
1 sty 20:38
Robis: To baje
b<0 bo jest na minusie osi Y?
1 sty 20:39
5-latek: 

Bo widzimy ze wykres funkcji przecina os OY ponizej osi OX wiec b<0
1 sty 20:42
Robis: aha czyli w tym wykresie będzie
a>0 b<0
1 sty 20:44
5-latek: Przepraszam Cie . Jestem po sylwestrze . a ma byc tak jak Ty napisales czyli a<0 i b<0
1 sty 20:48
5-latek: Zobacz ze juz z wykresu widac ze ta funkcja jest malejaca czyli a<0 nie wiem dlaczego
napisalem zle a>0
1 sty 20:50
Robis: Spoko, ale dzięki że pomagasz potrzebującym
1 sty 20:54