Ciągi, wyznacz X
Hencu: Kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są 4x−2, −29/5 oraz −5x−10. wyznacz x
31 gru 15:01
31 gru 15:02
Hencu: Jakoś☺ tego nie umiem podstawić

zadanie mnie przerosło
31 gru 15:08
Kejt:
podstawić mogę pomóc ^^
proszę.
31 gru 15:11
5-latek: No dobrze bo
Sylwester . Zazwyczaj tego nie robie

a
1=4x−2
a
3=−5x−10 z twierdzenia o trzech kiolenych wyrazach w ciagu arytmetycznym (ten wkasnie
ostatni wzor w linku) mamy
| | 29 | | 4x−2+(−5x−10) | |
− |
| = |
| podstawione masz i licz dalej |
| | 5 | | 2 | |
31 gru 15:21