:)
36i6: 1.Oblicz pole trapezu równoramiennego, którego kąt ostry ma miarę 30 stopni, a podstawy mają
długości 4cm i 10cm.
2. Przekątne rombu mają długości 12 cm i 16cm. Oblicz miarę kąta ostrego w rombie.
3. Dane są boki równoległoboku 4cm i 8cm oraz wysokość 6cm opuszczona na krótszy bok. Znajdź
drugą wysokość.
31 gru 13:53
bezendu:

Korzystasz z funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym.
tgα α=30
3h=3
√3 /3
h=
√3
31 gru 14:02
bezendu:

Z Pitagorasa obliczysz długość boku:
a
2=6
2+8
2
a
2=100
a=10
Z twierdzenia cosinusów obliczysz kąt α
16
2=10
2+10
2−(2*10*10*cosα)
Dokończ..
31 gru 14:07
36i6: Nie możesz tego rozwiazac? Dla Ciebie chwila a dla mnie ze 2 godz
31 gru 14:15
bezendu:
Ja to umiem, a Ty masz się tego nauczyć. A po za tym te zadania to w gimnazjum się robiło.
31 gru 14:18
matyk: bezendu
31 gru 14:20
36i6: Nie mam sie nauczyc tylko zaliczyc a to co innego

ponadto ja nigdy matematykiem nie byłem i
nie będę.
31 gru 14:21
36i6: Dokonczam
c2 = a2 + b2 − 2ab * cosα
64 = 100 + 36 − 2 * 10 * 6 * cosα
64 = 16 cosα
64 cosα = 16 / :64
cosα = 16/64
cosα = 0,25
cosα = 1/4
31 gru 17:41
36i6: Dokonczam
c2 = a2 + b2 − 2ab * cosα
64 = 100 + 36 − 2 * 10 * 6 * cosα
64 = 16 cosα
64 cosα = 16 / :64
cosα = 16/64
cosα = 0,25
cosα = 1/4
31 gru 17:41
36i6: Dokonczam
c2 = a2 + b2 − 2ab * cosα
64 = 100 + 36 − 2 * 10 * 6 * cosα
64 = 16 cosα
64 cosα = 16 / :64
cosα = 16/64
cosα = 0,25
cosα = 1/4
31 gru 17:41
36i6: I co dalej ma z tym zrobic
31 gru 17:53
5-latek: lub bez twierdzenia cosinusow zadanie nr 2
| | e*f | |
Pr= |
| gdzie e i f dlugosc przekatnych |
| | 2 | |
Post 14:07 masz obliczony bok a=10 z twierdzenia Pitagorasa
Wiec nastepny wzor ma pole rombu P
r=a
2*sinx
czyli 10
2*sinx=96 to 100*sinx=96 to sinx= policz i odczytaj wartosc kąta z tablic
tu sa wzory ktore wykorzystalem
https://matematykaszkolna.pl/strona/866.html
31 gru 18:11
36i6: Możecie dokonczyc to zadanie
1 sty 17:26
5-latek: To chyba mial byc taki noworoczny zart


!
1 sty 17:30
36i6: jaki noworoczny zart
1 sty 17:31