wykres i właściwości funkcji y=sin3x
vlodeck: Narysuj wykres funkcji y=sin3x i opisz jego właściwośc
30 gru 22:30
30 gru 22:32
devo:
30 gru 22:37
ZKZ: Kejt mozesz pokaac jak obliczyc okres tej funkcji
30 gru 22:49
RS:
okres podstawowy 1200
30 gru 22:51
ZKZ: Raczej mi chodzilo o obliczenie ze wzoru ale dzieki za dpowiedz
30 gru 22:56
vlodeck: a jak w ogóle rysuje się te wykresy? Skąd tam się π bierze?
30 gru 22:57
30 gru 22:59
Kejt:
@ZKZ:
okres podstawowy funkcji sinx: 2kπ
| | 1 | | 2 | |
sin3x jest zagęszczony trzykrotnie zatem: |
| *2kπ= |
| kπ |
| | 3 | | 3 | |
30 gru 23:00
vlodeck: @RS ale ciągle mi to nie mówi skąd na osi OX się π bierze...
30 gru 23:02
Kejt: to są stopnie w radianach.
30 gru 23:08
ZKZ: Kejt dziekuje

To jeszcze jeedno pytanie ?
Musze sie tego dobrze nauczyc dlatego pytam . Wykresy wiem jak robic .Mozna to z wykresu
odczytac ale gorzej z policzeniem
to jesli mam y=3sinx zatem T=3*2kpi =6kpi? Tak?
30 gru 23:11
Kejt: nie.
| | 1 | |
sin |
| x będzie miała okres 6kpi |
| | 3 | |
jeśli wstawisz 3 przed sinx to będziesz miał wykres sinusa, ale ze zwiększonym 3−krotnie
zbiorem wartości z <−1;1> do <−3;3>
30 gru 23:14
ZKZ: Jeszcze raz dzieki

Juz moze nie bede meczyl Ciebie .
jesli pozwolisz to bede pytal Ciebie o ile bedziesz na forum po Nowym Roku .
Zycze szampanskiego sylwestra i wszystkiego dobrego w nadchodzacym Roku 2014
30 gru 23:19
Kejt: Dziękuję i nawzajem

Możesz mnie jeszcze "pomęczyć".. siedzę tu do północy
30 gru 23:20
ZKZ: To moze jeszce jeden i naprawde koniec na dzisiaj
| | 2 | |
Tylko chodzi mi o wyliczenia y=cos(x+ |
| pi) wiem ze okres podstawowy cosx=2kpi |
| | 3 | |
30 gru 23:31
Kejt: i co z tym?

wykres?
30 gru 23:32
adaś:
Cześć
30 gru 23:33
ZKZ: Chodzi o pokazanie jak wyliczyc okres ze wzoru . Wykresy umiem robic
30 gru 23:34
Kejt: | | 2 | |
rysujesz zwykły cosx i przesuwasz go o |
| π w lewo. Nie wiem, czy odpowiedziałam na pytanie |
| | 3 | |
30 gru 23:36
Kejt: aa.. ok.. okres się tu nie zmieni.
30 gru 23:38
ZKZ: Wykres wiem jak zrobic

chodzi mi o policzenie T z tego wzoru f(x+T)=f(x)
30 gru 23:41
Kejt: no tak. okres się nie zmienia.. cały czas jest 2kπ
30 gru 23:42
ZKZ: dziekuje jeszcze raz

Reszta potem
30 gru 23:45
Kejt: już się boję
30 gru 23:50
adaś:
Pozdrówcie Pana Krzysztofa ode mnie jak macie z nim kontakt ! Adaś.
30 gru 23:51