pl
RS:
Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta jeżeli środki jego boków mają współrzędne: P = (1,3),
Q =(−5,4), R=(−6,7)
Wiem, że trzeba stworzyć dwa układy równań z 3 niewiadomymi.
Ale które punkty dobrać do siebie
P=(xA,yA) Q=(xB,yB) R=(xC,yC) ?
30 gru 18:00
30 gru 18:06
RS:
Wiem o tym ale ja nie wiem jak dobrać te punkty.
30 gru 18:07
5-latek: Zrob rysunek z zaznaczeniem punktow PQR i oznaczeniem wierzcholow trojkata A B C wzoruj sie na
rysunku utem
30 gru 18:12
Saizou :

wzór na środek odcinaka
np.
| | xa+xb | | ya+yb | |
(1,3)=( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i tak dalej
30 gru 18:12
RS:
A Ty przeczytałeś o to co ja pytałem ? Nie chodzi mi o rozwiązanie utem (wektory) tylko
rozwiązanie Bogdana ale nie wiem jak zbudować układ równań i w tym mam problem.
30 gru 18:13
devo:

→ →
PQ=[−7,4] = RC ⇒ C(−6−7, 7+4)
A(2x
R−x
C, 2y
R−y
C)=.....
i reszta podobnie ....... działaj
30 gru 18:13
RS:
| | xa+xc | | ya+yc | |
Ale czemu nie dajesz np ( |
| , |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
30 gru 18:14
RS:
A bez wektorów. ?
30 gru 18:15
Saizou : a to tylko tak przyjmujesz, bo jakiś sposób zapisu musi być, zresztą jak się posłużysz moim
rysunkiem to widziesz, że to co napisałeś to środek odcinak lACl, czyli punkt R
30 gru 18:17
devo:
x
A+x
C= 2x
R=2*(−7) ... podobnie dla y−ków
x
A+x
B= 2x
P =...
x
B+x
C= 2*x
Q=...
trzy niewiadome, trzy równania i ......... leć
30 gru 18:17
devo:
To jest przekształcony wzór na współrzędne środka odcinka
| | xA+xC | |
bo xR= |
| ⇒ x A+x C= 2x R  |
| | 2 | |
30 gru 18:19
RS:
OK dzięki devo
30 gru 18:21