m
RS:
Dane są punkty:
A=(9,3) B=(1,3) C=(3,9) są one środkami boków trójkąta znajdź wierzchołki tego trójkąta.
Na maturze próbnej roz było podobne i też poległem na nim. Proszę o wytłumaczenie.
29 gru 13:14
AS: Wykorzystaj wzór na środek odcinka,ułóż trzy równania
i je rozwiąż.
29 gru 13:17
RS:
A koniecznie trzeba męczyć się układem ? Nie można jakoś sprytnie tego obejść ?
29 gru 13:18
Bogdan:

K(x
K, y
K), L(x
L, y
L), M(x
M, y
M)
A(9, 3), B(1, 3), C(3, 9)
Trzeba rozwiązać dwa układy równań: pierwszy z niewiadomymi x
K, x
L, x
M
oraz drugi z niewiadomymi y
K, y
L, y
M.
x
K + x
L = 2*9
x
L + x
M = 2*1
x
M + x
K = 2*3
oraz
y
K + y
L = 2*3
y
L + y
M = 2*3
y
M + y
K = 2*9
29 gru 13:24
RS:
Dzięki, Pomyślę jeszcze nad tym zadaniem.
29 gru 13:27
Bogdan:
Pokażę rozwiązanie pierwszego układu:
xK = 18 − xL i xM = 2 − xL i 2 − xL + 18 − xL = 6 ⇒ 2xL = 14
xL = 7 i xK = 18 − 7 = 11 i xM = 2 − 7 = −5
29 gru 13:29
MQ: Można jeszcze tak:
BK
→=BC
→+BA
→
i analogicznie pozostałe.
Ale, szczerze mówiąc, nie wiem, czy to szybsza i wygodniejsza metoda
29 gru 13:48
utem:

A(9, 3), B(1, 3), C(3, 9)
Odcinek łączący środki dwóch boków Δ jest równoległy do boku trzeciego i równy jego połowie
AB
→=[−8,0]
C=(3,9)→T
[−8,0]→B'=(3−8,9+0]=(−5,9)
C=(3,9)→T
[8,0]→A'=(3+8,9+0]=(11,9)
CB
→=[−2,−6]
A=(9,3)→T
[−2,−6]→C'=(9−2,3−6)=(7,−3)
29 gru 14:01
RS:
utem fajnie rozwiązałeś, ale ja jestem zielony z wektorów.
29 gru 14:06
5-latek: A wiesz jakie twierdzenie wykorzystala
Mila 
Pozdrawiam i

?
29 gru 14:10
RS:
A co mi daje twierdzenie skoro do tego trzeba znać świetnie wektory ?
29 gru 14:11
5-latek:
No skoro nie znasz tweirdznia o linni srodkowej trojkata to poczytaj sobie o nin OK?
29 gru 14:17
RS: ok
29 gru 14:27
pigor: ...,
A=(9,3) B=(1,3) C=(3,9) są środkami boków ΔMKL;znajdź jego wierzchołki.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub tak: (BC
→|| LK i A∊LK) i (CA
→|| ML i B∊ML) i (AB
→|| KM i C∊KM) ⇒
⇒ ( [2,6] || LK i (9,3)∊LK) v ( [6,−6] || ML i (1,3)∊ML) v ( [−8,0] || KM i (3,9)∊KM) ⇒
⇒ ( 2[1,3] || LK i (9,3)∊LK) v ( 6[1,−1] || ML i (1,3)∊ML) v ( 8[−1,0] || KM i (3,9)∊KM) ⇒
⇒ ( [3,−1] ⊥ LK i (9,3)∊LK) v ( [1,1] ⊥ ML i (1,3)∊ML) v ( [0,1] ⊥ KM i (3,9)∊KM) ⇒
⇒ 3(x−9)−1(y−3)=0 v 1(x−1)+1(y−3)=0 v 0(x−3)+1(y−9)=0 ⇔
⇔
LK: 3x−y−24=0 v
ML: x+y−4=0 v
KM: y−9=0 − równania
boków ΔMKL,
zatem
szukane wierzchołki, to rozwiązania 3−ech układów równań:
L (3x−y=24 i x+y=4) v
M (x+y=4 i y=9) v
K (3x−y=24 i y=9) ⇔
⇔ L: (4x=28 i y=4−x) v M: (x=4−9 i y=9) v K: (3x=33 i y=9) ⇔
⇔ L: (x=7 i y= −3) v M: (x= −5 i y=9) v K: (x=11 i y=9) ⇔
⇔ L=
(7,−3) v M=
(−5,9) v K=
(11,9) − szukane
wierzchołki Δ . ...
29 gru 14:42