,
RS:
Mam takie punkty A=(2,−1) B=(4,5) C=(−1,0)
trzeba wyznaczyć wzór okręgu opisanego na tym trójkącie
1. wyliczenie długości odcinków
2. policzenie R
3. symetralne boków i punkt przecięcia
Jest coś szybszego od mojego sposobu ?
30 gru 00:02
5-latek: No jest np
śtruś pędziwiatr
30 gru 00:04
RS:
Poważne pytanie, poważna odpowiedź jeszcze ok 40 zadań do zrobieni dziś. Im prędzej zrobię tym
prędzej zniknę !
30 gru 00:07
Ajtek:
Nie znikaj tylko zacznij myśleć. Znowu spamuję

.
30 gru 00:09
30 gru 00:10
Ajtek:
A zerknę

. Nie widziałem tego wątku.
30 gru 00:13
RS: Wie ktoś jak inaczej się za to zabrać ?
30 gru 00:14
5-latek: Moze taka kolejnosc
Wyznaczyc rownanie dwoch symetralnych (wiemy jak)
Obliczyc ich punkt przeciecia .−−mamy srodek okrgu S opisanego na trojkacie
Obliczyc odlegolosc punktu S od punktu np A i masz promien
Moze rownania symetralnych wyznaczysz wektorowo
30 gru 00:17
RS:
Oh te kochane wektory.
30 gru 00:18
5-latek: Twoja wola
30 gru 00:19
Bogdan:
x2 + y2 + ax + by + c = 0 to równanie okręgu w postaci ogólnej
Wstaw w miejsce x, y współrzędne punktów i rozwiąż ten (dość prosty) układ równań
30 gru 00:20
RS:
Dziękuję Bogdan,
30 gru 00:21
RS:
A jeszcze takie coś jest sobie punkt A(6,2) i jest sobie prosta y=3x−1 jak znaleźć punkt
symetryczny względem tej prostej wiem, że jak sobie narysuję to wyjdzie (−3,5) ale na
podstawie przekształceń ?
30 gru 00:22
5-latek: RS skleroze to ja moge miec ale nie Ty .
Wczoraj Ci pokazlem jak . Dostales dwa linki od Ety tez wczoraj . Jaki masz problem .
Poszukaj sobie tam gdzie pytales o jednokladnosc
30 gru 00:27
RS:
Ale to nic mi nie dało.
30 gru 00:27
5-latek: Nic nie dalo bo nie zrobiles zadania
NO to licz tu zebys sie znowu za jakis czas nie pytal o to samo .
Napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej y=3x−1 i przechodzacej przez punt A
30 gru 00:31
RS:
To jest zadanie dla przedszkolaka.
| | 1 | |
y=− |
| x+b i podstawić punkt b ale to nic nie daję ! ja mam prosta a chcę punkt ! |
| | 3 | |
30 gru 00:35
5-latek: Ty nie masz komentowac tylko liczyc jak sie chcesz nauczyc
Poza tym ja tez chce sie polozyc spac . wiec licz
Wyznacz ta prosta i policz punkt przeciecia sie tych dwoch prostych
Ten punkt bedzie srodkiem odcnka |AB| masz wzor na srodek odcinka i policz wspolrzedne
punktu B
30 gru 00:40
RS:
Rajca ! geniusz tkwi w prostocie. To idź spać. Dobranoc.
30 gru 00:41
5-latek: Jak chcesz zdac 100% skoro masz takie podejscie
Nawet tak proste zadania jak napisanie rownania prostej nalezy robic
30 gru 00:42
Eta:

k: 3x−y−1=0 p⊥k i A(6,2) ∊p
p: x+3y+C=0 ⇒ 6+6+C=0 ⇒ c= −12
p: x+3y−12=0 rozwiązując układ równań prostych k i p
x
A'= 2x
S−x
A =.....
y
A'= 2y
S−y
A=...
30 gru 00:43
RS:
Wolę robić trudne zadanie a teraz miałem 80% z próbnej z roz.
30 gru 00:43
RS:
Eta jesteś jeszcze ?
30 gru 00:44
5-latek:
30 gru 00:44
Eta:
Dla mnie , to środek dnia

(jestem "sową"
30 gru 00:45
RS:
A ja sypiam tylko 3 godziny

To porobimy zadania jeszcze ?
30 gru 00:47
5-latek: Tylko pamietaj o jednym . chcac robic zadania trudne trzeba zaczac od tych latwych
bo pozniej sa wlasnie takie flustracje . To zadanie bylo naprawde proste a nie potrafiles go
zrobic
Matura majowa jest wykladnikiem wiedzy . To ze teraz miales 80 % to o niczym nie swiadczy
30 gru 00:49
RS: O czymś zawsze świadczy. ale w samozachwyt nie popadam i robię od początku zadania z
analitycznej
30 gru 00:51
Eta:
Zapisz sobie równania symetrii P(x,y) na P(x',y')
w symetrii względem prostej: ( możesz je wyprowadzić)
x=a y=a
x'=2a−x x'=x
y'=y y'=2a−y
zastosuj do tego zadania z okręgiem w symetrii względem prostej y=1
30 gru 00:53
RS:
OK, mam już.
30 gru 00:54
RS:
I takiego czegoś mi było trzeba. Teraz to zadanie jest zrobione poprawnie
30 gru 00:57
5-latek: I jeszce jedno . Skoro twierdzisz ze spisz po 3 godziny dziennie to moze juz nie bierz tej amfy
bo mozesz do matury nie dozyc.
30 gru 00:58
RS:
Nie biorę żadnej amfy
30 gru 01:00
Eta:
30 gru 01:50