,
RS:

Mam okrąg o równaniu x
2−6x+y
2+4y=27 i mam wyznaczyć równanie tego okręgu symetrycznego
względem prostej y=1
x
2−6x+y
2+4y=27
(x−3)
2−9+(y+2)
2−4=27
(x−3)
2+(y+2)
2=40
S=(3,−2) r=2
√10≈6,32
I dalej nie wiem jak ruszyć ?
29 gru 21:43
Kejt: jak już masz równanie okręgu w postaci ogólnej.. i wydobyłeś stamtąd współrzędne środka
okręgu.. to odbij punkt S względem prostej y=1..
x zostaje taki sam..
a y=−2
odległość od prostej y=1 to 3
zatem środek okręgu symetrycznego względem tej prostej będzie miał wsp. (3,4)
mam rację?

wystarczy teraz podstawić do wzoru..
29 gru 21:48
RS:
(x−3)2+(y−4)2=40 ?
Ale jak matematycznie napisać to przekształcenie względem prostej ?
29 gru 21:51
Kejt:

nie wiem na ile to jest "matematyczne" ale chyba wystarczająco logiczne aby umieścić to w
rozwiązaniu

albo może jakoś za pomocą wektorów..
29 gru 21:55
RS:
Poszukam na forum, może ktoś wyjaśniał. Dzięki
29 gru 21:57
Lorak: A czy wszystko musi być zapisane znaczkami?
Jak słownie zapiszesz też będzie dobrze.
29 gru 21:59
RS:
Dla mojej nauczycielki wszystko musi być zapisane matematycznie, tak ja ma być na maturze. Nie
odgadnięte ale udowodnione.
29 gru 22:02
Kejt: jest coś takiego jak wzór na symetrię punktu względem innego punktu.. znajduje się on w
tablicach maturalnych:
symetria względem punktu (a,b) przekształca punkt A=(x;y) na punkt A'=(2a−x;2b−y)
my tu przekształcamy względem punktu (x;1)
można jeszcze tak..
na tym moje pomysły się kończą.. na razie..
29 gru 22:03
Kejt: btw. na maturze również zaliczają słowne uzasadnienia.
29 gru 22:04
RS:
Ja wolę sobie wszystko wyprowadzić, wiem skąd się co wzięło. Ale to chyba nie pora na dyskusję
o tym. Dzięki Kejt
29 gru 22:05
Kejt: och, dostałam kwiatka

nie ma sprawy, polecam się na przyszłość
29 gru 22:06
5-latek: Jest wzor na symetrie osiowa na to
A czy dlaTwojej nauczycielki nie wystarczy wykres paraboli tylko musi byc udowodniony
matematycznie ?
Oczywiscie to byl zart ale troche rozsadku w tym . Rozwiazania graficzne sz tak samo dobre jak
algebraiczne
29 gru 22:07
RS:
5−latek ja o tym wiem, ale trzeba umieć zrobić i graficznie i algebraicznie.
29 gru 22:08
5-latek: Dlatego poczytaj sobie o symetrii osiowej
z rysunku masz wspolrzedne srodka odcinka SS' oznaczmy ten punkt np A (3,1) i policz teraz
wspolrzedne punktu S' (robiles to przed chwila ) wiec wylicz te wspolrzedne i napisz to
rownanie . OK?
29 gru 22:15
RS:
Napisałem już równanie u góry. Spójrz. Teraz idę kontynuować robinie zadań.
29 gru 22:19
5-latek: no dobrze
29 gru 22:21
RS:
Jeszcze tylko 5 dni i znikam,
29 gru 22:21
Kejt: dokąd, czemu znikasz?
29 gru 22:21
RS: Z forum. Ja chcę tylko ogarnąć analityczną i dlatego tutaj jestem.
29 gru 22:22
Kejt: zostawiasz nas?

no trudno..
jak masz jakieś zadanka to wrzucaj.. jeszcze trochę tu posiedzę
29 gru 22:23
RS:
Taki już bywa, Ja idę na a znaczy się chcę iść na medycynę, więc potrzebuje 100% z matematyki
roz, chemii i biologii. A do pełni szczęści zostało ogarnięcie geometrii ananlitycznej. Uwierz
mi, że trudniej jest napisać chemię roz niż matematykę. A zadania będę wstawiał.
29 gru 22:26
Kejt: wierzę.. ja bym chemii podstawowej w życiu nie zdała..

dobrze, że nie musiałam
29 gru 22:28
RS:
No może będę miał okazję Cię kiedyś kroić

Ale oby nie
29 gru 22:29
Kejt: haha

chyba będę poza zasięgiem..
29 gru 22:30
RS:
Nigdy nie wiesz co Cię w życiu spotka.
29 gru 22:31
Kejt: prawda.. dlatego umieściłam awaryjnie "chyba"
29 gru 22:31
5-latek: To jeszcze dluga droga przed Toba zeby ogarnac .
Geometria analityczna to nie tylko wektory ale tez przeksztalcenia .
Rowniez krzywe drugiego stopnia , Plaszczyzny, proste , Przestrzen .
To co ja mialem w sredniej .
Nie wiem jaki material Was teraz obowiazuje do matury z geometrii analitycznej
29 gru 22:32
Kejt: ja też już nie wiem.. i to jest piękne w pewnym sensie..

ale przestaje być jak sobie przypomnę, że mam kolokwium po świętach
29 gru 22:34
RS: 5−latek już powoli zaczynam to rozumieć i nie taka długa droga, bo dla chcącego nie ma nic
trudnego. Wystarczy tylko logiczne myślenie.
29 gru 22:34
5-latek: Kejt 
Ale pomysl sobie ze to dopiero po Trzech Krolach
29 gru 22:36
Kejt: problem w tym..że mam nie tylko to kolokwium..
29 gru 22:37
5-latek: RS Naprawde . Zycze powodzenia
29 gru 22:37
RS:
Dziękuję.
29 gru 22:39