.
RS:

Mam dane dwie proste y=2x−5 i y=2x+5 i mam obliczyć odległość między nimi
wystarczy, że oblicze odległość punktu A od B a jest jakiś wzór na odległość dwóch prostych od
siebie ?
29 gru 23:31
RS: ?
29 gru 23:33
Lorak: Jest wzór.
29 gru 23:33
RS:
A możesz podać ?
29 gru 23:34
29 gru 23:34
RS:
Jest ale w tablicach ani widu ani słychu.
29 gru 23:35
29 gru 23:36
Ajtek:
Wyznacz na jednej z prostych (l) punkt (A).
Następnie wyznacz prostą ⊥ do prostej (l) przechodzącą przez punkt (A).
Krok kolejny oblicz odległość punktu (A) od prostej k (tej drugiej).
29 gru 23:36
Kejt: Ajtek, to są proste równoległe.. więc dzięki bogu będzie mniej roboty
29 gru 23:36
RS:
A ja zapomniałem. Dziękuję
29 gru 23:37
Ajtek:
Kejt pokazałem inny sposób. Wszak
RS życzy sobie, abym zajął się matematyką
29 gru 23:38
RS:
29 gru 23:38
Kejt: "nie popisuj się!"

też tak umiem
29 gru 23:38
Ajtek:
Kejt
29 gru 23:40
pigor: ..., np. tak :
y=2x−5 i y=2x+5 ⇔ 2x−y−5=0 i 2x−y+5= 0 proste || ,
więc ze wzoru :
| | |C1−C2| | |
d= |
| , gdzie k: Ax+By+C1=0 || l: Ax+By+C2=0 masz: |
| | √A2+B2 | |
| | |−5−5| | | |−10| | | 10 | | 10√5 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| = 2√5. |
| | √22+(−1)2 | | √4+1 | | √5 | | 5 | |
29 gru 23:41