,p
RS:
Okrąg o środku w punkcie S = (3,7) jest styczny do prostej o równaniu y=2x−3. Oblicz
współrzędne punktu styczności.
odległość środka okręgu od prostej to promień
−2x+y+3=0
| | |−2*3+7+3| | | 4 | | √5 | | 4√5 | |
r= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
| | 16 | |
x2−6x+9+4x2−40x+100= |
| |
| | 5 | |
25x
2−230x+545=16
25x
2−230+529=0
Δ=0
Wiem, że zadanie do przedszkolaka ale proszę o sprawdzenie.
29 gru 19:38
Eta:
ok
29 gru 19:42
RS:
Na 100% ?
29 gru 19:44
Eta:
na 200%
29 gru 19:48
RS: Jak na 200% to dziękuję
29 gru 19:53
Eta:
Inny sposób
k: 2x−y−3=0 i p⊥k i S(3,7)∊p ⇒ p: x+2y+C=0 ⇒C= −17
p: x +2y−17=0
rozwiąż ten układ równań:
29 gru 19:54
RS:
Skąd się wzięła prosta p ? Prosta k to postać ogólne dana w zadaniu. A ''p'' ?
29 gru 19:57
Eta:
Wektor u prostopadły do k : 2x−y−3=0 ⇒ u= [2,−1]]
to wektor prostopadły do p : [1 ,+2] lub [−1,2]
zatem p: x+2y+C=0 i S∊C ⇒ C=....
29 gru 20:00
29 gru 20:00
Eta:
Nie warto "uciekać" od wektorów , bo są bardzo przydatne
29 gru 20:01
RS:
Ja wiem, że muszę je poznać ale ''rombie'' mnóstwo zadań bez wektorów i nawet nie mam głowy
żeby zapamiętać te warunki.

Może w sylwestra się nauczę w końcu ?
29 gru 20:04
Eta:
W Sylwestra?

no ok: 24
oo myślę ,że się nauczysz
29 gru 20:09
RS:
Sylwestra spędzam z kalkulatorem i tablicami matematycznymi
29 gru 20:11
MQ: Można jeszcze tak:
Punkt styczności, to najbliższy punkt prostej punktu S.
Punkty prostej mają współrzędne: (x, 2x−3)
Odległość:
d
2=(x−3)
2+(2x−3−7)
2=x
2−6x+9+4x
2−40x+100=5x
2−46x+109
Minimum to wierzchołek tej paraboli:
y
0 np. z równania prostej
29 gru 20:16