Ciąg geometryczny
trzycztery: Próbuję rozwiązać zadanie o treści:
Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu (1, 11, 111, ...)
Na forum było już to zadanie tutaj
52597
ale nie wiem, skąd bierze się 3 linijka tekstu od dołu w odpowiedzi Bogdana
to jest skąd się bierze ostatni składnik sumy tutaj
| 101 + 102 + 103 + 104 + ...+ 10n − n | |
| |
| 9 | |
| | 10n − n | |
czyli skąd to się bierze |
| |
| | 9 | |
po znaku równości jest zapis, który też nie wiem skąd się wziął
| | 10n − 1 | |
domyślam się, że |
| to Sn, ale dlaczego ona tam została wstawiona już nie |
| | 9 | |
wiem.
Czy ktoś może mi pomóc z tym zadaniem ?
29 gru 17:26
MQ: 1=(10
1−1)/9
11=(10
2−1)/9
itd
Masz więc:
(10
1−1+10
2−1+ ... 10
n−1)/9=(10
1+10
2+...+10
n−n*1)/9=
29 gru 17:33
trzycztery: dzięki za próbę wyjaśnienia.
Wiem, skąd biorą się 101+102 itp ale nie wiem ale jak się "przekształca" 10n−1 w liczbę
10n−n
Skąd się bierze ten mianownik rozbudowany z ułamkiem w liczniku ?
29 gru 21:06
MQ: Masz n członów typu 10k−1.
Grupujesz człony 10k i człony −1. Tych "−1" masz dokładnie n, więc w sumie dają −n.
29 gru 21:21
Bizon:
| 101+102+103+104+...+10n−n | | 10(1+101+102+103+...+10n−1)−n | |
| = |
| = |
| 9 | | 9 | |
| | 10n−1 | |
ale 1+101+102+103+...+10n−1= |
| |
| | 9 | |
dalej chyba jasne
29 gru 21:54
trzycztery: dziękuję za pomoc. wydaje mi się, że ten przykład rozumiem. spróbuję przeliczyć inne podobne.
31 gru 18:13