Rozwiąż zadanie
Sandra: Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie zadania
3−6x+12x2−24x3+...=8x
29 gru 15:03
Kejt:
(3−6x)+4x
2(3−6x)+...=8x
czyli mamy ciąg geometryczny o:
a
1=3−6x
q=4x
2
S
n=8x
do rozwiązania.
+dziedzina

podejrzewam, że inaczej tego nie rozwiążesz niż za pomocą tego wzoru.. więc musimy założyć, że
q:
−1<q<1 (dołączyć to do dziedziny)
29 gru 15:20
pigor: ..., np. tak :
3−6x+12x2−24x3+...= 8x równanie w którym L−ewa strona to suma
∞ wielu wyrazów ciągu (a
n) geometrycznego o ilorazie
q= −2x ,
która jeśli
|q|<1 ⇔ |−2x|<1 ⇔ 2|x|<1 ⇔ |x|<
12 ⇔ (*)
x∊(−12;12)
| | a1 | | 3 | |
będzie zbieżna do liczby S= |
| = |
| , a wtedy dane równanie |
| | 1−q | | 1−(−2x) | |
| | 3 | |
przyjmie postać : |
| = 8x ⇔ 8x(1+2x)=3 ⇔ 16x2+8x−3=0 ⇔ |
| | 1+2x | |
⇔ (4x)
2+2*4x*1+1
2−4= 0 ⇔ (4x+1)
2= 4 ⇔
|4x+1|=2 ⇔
⇔ 4x+1= −2 v 4x+1= 2 ⇔ 4x= −3 v 4x= 1 ⇔
x= −34 v x= 14,
a stąd i z dziedziny r. w (*) ⇒
x=14 − szukane
rozwiązanie . ...
29 gru 15:27
Janek191:
a
1 = 3
q = − 2x i I q I = I − 2x I < 1
Lewa strona
zatem
3 = 8x*( 1 + 2x) = 8x + 16 x
2
16 x
2 + 8 x − 3 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Δ = 8
2 − 4*16*(−3) = 64 + 192 = 256
√Δ = 16
| | − 8 − 16 | |
x= |
| = −2432 = − 34 ← odpada, bo q = −2*( −3}{4} = − 1,5 |
| | 32 | |
oraz I q I > 1
| | − 8 + 16 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = |
| = |
| I q I = I −2* |
| I = |
| < 1 |
| | 32 | | 4 | | 4 | | 2 | |
==============
29 gru 15:40
Janek191:
a
1 = 3
q = − 2x i I q I = I − 2x I < 1
Lewa strona
zatem
3 = 8x*( 1 + 2x) = 8x + 16 x
2
16 x
2 + 8 x − 3 = 0
−−−−−−−−−−−−−
Δ = 8
2 − 4*16*(−3) = 64 + 192 = 256
√Δ = 16
| | − 8 − 16 | |
x= |
| = −2432 = − 34 ← odpada, bo q = −2*( −3}{4} = − 1,5 |
| | 32 | |
oraz I q I > 1
| | − 8 + 16 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = |
| = |
| I q I = I −2* |
| I = |
| < 1 |
| | 32 | | 4 | | 4 | | 2 | |
==============
29 gru 15:40
Sandra: dziekowac
29 gru 15:50