oblicz wartość wyrażenia
M: Proszę o pomoc
| | 3 | | 8 | |
Oblicz wartość wyrażenia dla a = |
| i b= |
| |
| | 4 | | 9 | |
| | ab2 * (ab)−3 | |
c) |
| |
| | (a0 b−1)−1 | |
| | (a7 b−2):b3 | |
d) |
| |
| | (a8 : a−3) * (b−2)2 | |
| | (a−1 b2)−3 a−2 b5 | |
e) |
| |
| | a2 : (ab)3 | |
| | (a−2 b) * (a3 b4)−1 | |
f) |
| |
| | (a2 b−3) : (a5 b−1) | |
oczywiście w mianownikach wszystkie wyrażenia/nawiasy są do potęgi, tylko nie widać tego tak
wyraźnie jak w licznikach
28 gru 20:25
28 gru 20:26
M: wiem, że trzeba wykorzystać te wzory, ale niech chociaż ktoś naprowadzi rozwiązaniem jakiegoś
przykładu
28 gru 20:27
Kaja: | | (34*89)−1 | |
a) |
| = |
| | (89)−2*(34)−2 | |
| | 32 | | 32 | | 3 | | 4 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 8164*169 | | 94 | | 2 | | 9 | | 3 | |
29 gru 11:26
5-latek: Witaj
Kaju

chyba w ramach treningu to liczysz?

Ale niech chociaz M zacznie cokolwiek liczyc
29 gru 11:34
Kaja: Cześć 5−latku

no niech zobaczy chociaż jeden rozwiązany przykład, może łatwiej mu będzie
policzyć pozostałe
29 gru 11:36
5-latek: Mam taka cicha nadzieje

Szampan juz sie chlodzi w lodowce
29 gru 11:38
AS: Zaprzestańcie wreszcie rozwiązywać zadania WYGODNICKIM
którzy nawet nie próbują zacząć.
Tylko krzywdę im wyrządzacie − gdy przyjdzie samodzielnie coś
rozwiązać,stają bezradni.
Biegłość w rozwiązywaniu zadań uzyskuje się przez ćwiczenia.
29 gru 11:40
Kaja: AS jesli Ci to nie pasuje to nie rozwiązuj i nie pisz że sie wyrządza krzywdę, bo może komus
łatwiej będzie zrozumiec jak przeanalizuje rozwiązany przykład.
29 gru 11:43
Kaja: 5−latku a to na sylwestra juz szampana chłodzisz?

tak wcześnie?
29 gru 11:44
Kaja: oby tylko nie zamarzł
29 gru 11:44
5-latek: Kaju nie jedengo ale dwa sie chlodza .
29 gru 11:46
Kaja: a to jakaś większa zabawa się szykuje 5−latku?
29 gru 11:47
5-latek: Chociaz sie zgadzam w pelni
AS z Toba to uwazam ze Twoj apel i tak trafi w proznie .
szczerze ze malo mnie to juz interesuje czy zrozumie czy nie . Jesli tak to chwala mu za to

jesli nie to niech sie cieszy ze ma rozwiazanie i pochwali sie tym swoim kolegom i kolezankom
ktorzy tez od niego przepisza .
29 gru 11:57
5-latek: Tak
Kaju . Bedzie bedzie zabawa , bedzie sie dzialo ... tak jak w tej piosence Piersi
Balkanica .
29 gru 11:59
Kaja: fajnie
29 gru 12:17
kasia: wyrażenie 3x+xy2
a) x=−3 y=2
26 lis 11:51