zadanie z parametrem
Weronika: | | x2+mx+36 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie |
| =0 ma jeden pierwiastek ? |
| | x−4 | |
odpowiedź: m∊{−13,−12,12}
28 gru 19:29
RS:
OK. To zadanie z czerwonego aksjomatu ?
28 gru 19:36
Weronika: nie jestem pewna ale chyba tak
28 gru 19:39
RS: Rozwiązanie masz dobre.
28 gru 19:41
Weronika: ja podalam odpowiedz, nie jest to moje rozwiązanie

nie mam pojecia skad sien bierze to −13
28 gru 19:43
Bizon:
Równanie ma jedno rozwiązanie kiedy:
1) Δ=0 ⇒ m=−12 lub m=12
2) ale również kiedy Δ dla wyrażenia z licznika jest większa od 0 a jeden z pierwiastków
tego wyrażenia jest równy 4.
Nie będzie ta "czwórka" pierwiastkiem całego wyrażenia ... bo "wywali" ją dziedzina
28 gru 19:46
RS:
pierwszy wariant D=R{4}
Δ=0
m
2−144=0
(m−12)(m+12)=0
m=12 lub m=−12
drugi wariant dla x=4
16+4m+36=0
4m=−52
m=−13
dla m=−13 mam:
x
2−13m+36=0
(x−9)(x−4)=0 więc pasuję bo x=9
28 gru 19:48
Weronika: dzięki
28 gru 19:49
Eta:
28 gru 19:50
Bizon:
czyli:
x−9
(x2+mx+36):(x−4)
−x2+4x
(m+4)x+36
9x−36
czyli m+4=−9 ⇒ m=−13
28 gru 19:51
RS:
28 gru 19:52
Eta:
I
Bizon się spóźnił , pewnie "żubry odwiedzał"
28 gru 19:53
RS:
Żubra to można pić
28 gru 19:53
28 gru 19:54
RS:
Dla małolata
28 gru 19:55
...:
... ja tam wolę żubróweczkę (nie żadną tam białą tylko "puszczańską" ... z trawką) ...
dobrze schłodzoną ... czasem z sokiem jabłkowym −
28 gru 20:12
Eta:
A ja "pigwówkę" swojej produkcji
28 gru 20:17
Bizon:
... moja ma dopiero 2 miesiące i jest jeszcze "nieletnia" −
28 gru 20:38