?
Dil: W zbiorniku jest 150 kg mleka,które zawiera 4% tłuszczu.Ile kg tłuszczu należy oddzielić aby
otrzymać mleko 0,5 %. Wynik podaj z dokładnością do 0,01 kg.
Może ktos pomóc z takim zadanku na podstawie
26 gru 17:51
BL: z takim zadaniem*
26 gru 17:54
Eta:

4*150 −100*x= 0,5(150−x)
x=......... ≈ 5,28 kg
26 gru 18:12
Eta:
No to ...jeszcze
pigor ... "widzi to tak"
26 gru 18:20
pigor: .., niech
x=? kg tłuszczu należy oddzielić, to z warunków zadania:
(4−x)%*150= 0,5%(150−x) /*10 ⇔ 15(4−x)= 5%(150−x) /*20 ⇔
⇔ 300(4−x)= 150−x ⇔ 1200−150= 299x ⇔ x= 1050 : 299 ⇔
⇔
x= 3,51 [kg] tłuszczu należy oddzielić. . ...
26 gru 18:23
Eta:
No i wynik się nie zgadza
26 gru 18:24
pigor: .... ooo

to nie wiem .
26 gru 18:24
pigor: ja zawsze z mlekiem, tłuszczem ...

śmietanką miałem kłopot

.
26 gru 18:25
Eta:
4%z 150= 6kg tłuszczu więc .......
pigorku coś nie tak w Twoim rozwiazaniu
26 gru 18:25
Eta:
A z tym napojem?
26 gru 18:26
pigor: ..., no to czas odpocząć ...
26 gru 18:28
pigor: ...ja głupi od procentów tłuszczu odejmuję kg tłuszczu; przepraszam za
zamieszanie w tym ...

mleku . ...
26 gru 18:31
Eta:

26 gru 18:33
pigor: ..., no to może takim równaniem się zrehabilituję
(mam nadzieję, że takim h się...

nie skompromituję

) ,a więc
niech
x=? kg tłuszczu należy oddzielić, to z warunków
zadania i ...

równości wody w mleku :
96%*150= 99,5%(150−x) ... ⇔ ... 144,72= 150−x ⇔
x= 5,28 [kg] . eureka
26 gru 18:52
pigor: ... , no to teraz jak zadanie jest już w "mojej" szufladzie,
uspokojony naprawdę już ...

znikam
26 gru 18:55
Eta:
26 gru 18:56
pigor: ... , już

jestem na chwilę i dziękuję . ...
26 gru 23:57
Dil: Eta,a dlaczego zajmujemy sie tymi 100procentami.nie rozumiem troche.mozesz wytlumaczyc?
28 gru 18:01
Eta:
Tłuszczu w tłuszczu jest 100%
28 gru 18:09
Dil: dzieki,kurde...wlasciwie logiczne,jak Wy to robicie...?
28 gru 18:12
Eta:
Pijemy "chude mleko" i jemy dużo
28 gru 18:15
Dil: W takim razie zmieniamdietę
28 gru 19:53
Eta:
28 gru 19:53